U organizaciji Republičkog sekretarijata održan forum analitički kapaciteti u javnoj upravi

06 / 02 / 2018

Nepostojanje struktura i nedovoljni kapaciteti u organima javne uprave za analizu i planiranje politika – bili su tema 12. Evropskog i pravnog političkog foruma (EPPF) koji je organizovao Republički sekretarijat za javne politike, uz tehničku pomoć Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Forum pod nazivom Analitički kapaciteti u javnoj upravi, realizovan u formi panel diskusije i razmene iskustava, otvorila  je potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samopurave Kori Udovički. Sa akcentom da bi dobro razvijeni administrativni kapaciteti bili značajano dostignuće celokupne uspešne reforme javne uprave, potpredsednica Vlade je istakla poslednje podatke istraživanja, koji potvrđuju da svega 2 odsto sistematizovanih državnih službenika u javnoj upravi i oko 8 procenata u ministarstvima,  obavlja poslove analize politika. Navodeći problem kao začarani krug, Udovički je govorila i o mogućnostima za  njegovo rešavanje.

Skup je izazvao veliko interesovanje državnih službenika, predstavnika civilnog društva, privrede, akadamske zajednice i međunarodnih organizacija. Dragocena iskustva učesnicima je preneo specijalni gost iz Španije, profesor Salavador Parado, koji je zaokružio proces sprovođenja analiza od nivoa Vlade,  institucija javne uprave do saradnje sa eksternim stručnjacima i građanima, odgovornosti i otvorenosti u tom procesu, uz primere dobre prakse u svetu. U svom predavanju, prof. Parado je posebno istakao značaj planiranja analitičkih kapaciteta i načina njihovog anagažovanja pri kreiranju kratkoročnih i dugoročnih politika. Prezentaciju koju je koristio prof. Parado možete preuzeti ovde: –Analytical Capacity of the State, Salvador Parrado

Centralnim pitanjima, kojima je diskusiju vodila Jasna Atanasijević, v.d direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike, razvijena je dinamična diskusija o pregledu sadašnjeg stanja raspoloživih analitičkih kapaciteta u Srbiji, kako unutar tako i izvan javne uprave, dostupnosti i kvalitetu podataka neophodnih za sprovođenje kvalitetnih analiza, kao i tražnji za  analitičkim podacima neophodnim za kratkoročno i dugoročno planiranje u javnoj upravi.

O  značaju prikupljanja i upravljanja podacima govorio je Zvonko Obradović – direktor Agencije za privredne registre, o značaju pravilne upotrebe podataka  – profesor Dobrosav Milovanović –  prodekan za nauku Pravnog fakulteta, o ulozi istraživača i njihovoj vezi sa institucijama javne uprave – Jelena Žarković direktorka Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN), Ekonomskog fakulteta u Beogradu, o analitičkim kapacitetima i inicijativama u Ministarstvu prosvete i nauke – Lara Lebedinski, savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Imajući u vidu složenost teme i zainteresovanost prisutnih, na ovom događaju  su prikupljene brojne  primedbe, zapažanja, sugestije, nova saznanja  i otvorene nove dileme. Postavljena pitanja, poput kako povećati tražnju za podacima i koristiti analize, da li su državni službenici zaintersovani za korišćenje ovih podataka u planiranju i donošenju odluka i koji su prioriteti za investicije i razvoj – ostali su kao putokaz u daljem razvoju  reformi javne uprave u Srbiji.

U više navrata je ustaknuto da je Akcionim planom za sprovođenje Strategije reforme javne uprave, kao i Akcionim planom za sprovođenje Strategije regulatorne reforme i unapređenja sistema upravljanja javnim politkama, koji je izradio Republički sekretarijat  za javne politike, predviđeno uspostavljanje i jačanje analitičkih kapaciteta u svim organima javne uprave u Republici Srbiji.