REPUBLIČKI SEKRETARIJAT ZA JAVNE POLITIKE DOBITNIK PRIZNANјA ZA DOPRINOS U OBLASTI PRAVA JAVNOSTI DA ZNA

27 / 09 / 2024

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna, Poverenik za informacije od javnog značaja dodelio je priznanje Republičkom se sekretarijatu za javne politike za doprinos u ostvarivanju prava javnosti da zna.

Poverenik je prilikom obraćanja istakao da je Republički sekretarijat za javne politike u svemu postupio u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kako u pogledu postupanja po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja, tako i u ispunjavanju obaveza vezanih za objavlјivanje i ažuriranje informatora o radu i informacija objavlјenih na veb-prezentaciji .

 

Poverenik je posebno istakao da je Republički sekretarijat za javne politike uspostavlјanjem Portala eKonsultacije i Portala  Registra administrativnih postupaka postavio javnu administraciju Republike Srbije na mapu najotvorenijih javnih uprava ne samo u Evropi već i na globalnom nivou. On je dodao da je Portalom eKonsultacije omogućena potpuna transparentnost zakonodavnog postupka i jednostavno i aktivno učešće zainteresovane javnosti u pripremi i usvajanju dokumenata javnih politika i propisa elektronskim putem, na jednom mestu. Portalom Registra administrativnih postupaka omogućeno je svim građanima i privrednicima da u svakom trenutku imaju jasnu, ažurnu i konciznu informaciju za preko 3300 administrativnih postupaka u nadležnosti 190 organa javne uprave na jednom mestu i da iz svoje kancelarije preko jednog ulaza završe preko 400 digitalnih postupaka javne uprave republike Srbije.

 

Direktorka Republičkog sekretarijata, Bojana Tošić rekla je da je ova nagrada vetar u leđa za dalјi rad i podstrek da još efikasnije utičemo na unapređenje stanja u oblasti slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja. Istakla je značaj transparentnosti rada organa javne vlasti i zahvalila se što su rezultati Republičkog sekretarijata za javne politike prepoznati kao značajan doprinos ka stvaranju moderne i efikasne javne uprave, koja je dostupna svojim korisnicima.

 

Ove godine Poverenik je dodelio sledećim organima priznanje za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna: u kategoriji republičkih organa dodelјena je Republičkom sekretarijatu za javne politike; u kategoriji pokrajinskih organa dodelјena je Upravi za imovinu AP Vojvodine; u kategoriji lokalnih organa javne vlasti dodelјena je opštini Kanjiža; u kategoriji pravosudnih organa dodelјena je Višem sudu u Pirotu; u kategoriji ostalih organa vlasti, nagrada je dodelјena OŠ „Kralј Petar Prvi“ iz Niša.