Predstavljena objedinjena karta za četiri beogradska muzeja razvijena od strane Grupe za inovacije Republičkog sekretarijata za javne politike

20 / 09 / 2024

U sklopu obeležavanja 120 godina od prve stalne izložbe Etnografskog muzeja 19. septembra održan je panel na kome je predstavljen pilot projekat MUSEUMS4YOU, objedinjena karta za četiri beogradska muzeja, koju je razvila Grupa za inovacije u javnim politikama Republičkog sekretarijata za javne politike zajedno sa Etnografskim muzejom, Muzejom Jugoslavije, Prirodnjačkim muzejom i Muzejom nauke i tehnike.

Na panelu je učestvovala Sanja Mešanović, zamenica direktorke, koja je govorila je o značaju kreiranja inovacija u javnim politikama i njihovoj primeni. Istakla je da se rešenja moraju kreirati tako da odgovaraju potrebama krajnjih korisnika, odnosno građana kako bi usluga koju javna uprava pruža bila efikasna. Posebnu pažnju skrenula je na potrebe stranih turista, kojih je sve više, kao i na nove generacije korisnika u zemlji, čije navike i iskustva odstupaju od obrazaca ponašanja starijih generacija.

Kupovina objedinjene karte Museums4You omogućava posetiocima ulaz u četiri beogradska muzeja po povoljnijoj ceni od 1440 dinara, što predstavlja uštedu od 10% u odnosu na pojedinačne ulaznice. Karta je dostupna za onlajn kupovinu, uz brzo preuzimanje na mobilni telefon, što olakšava planiranje poseta kako domaćim, tako i stranim turistima. Ona se može koristiti u Etnografskom muzeju, Muzeju istorije Jugoslavije, Muzeju nauke i tehnike i Prirodnjačkom muzeju, a digitalni sistem omogućava lako očitavanje QR kodova na ulazima, bez potrebe za štampanjem ulaznica.

Ova inicijativa je rezultat primene Design Thinking metodologije, koja stavlja korisnika u centar procesa kreiranja rešenja. Kroz analizu potreba posetilaca i korišćenje inovativnih pristupa, objedinjena karta je osmišljena kako bi posetiocima pružila lakši pristup kulturnim sadržajima i poboljšala ukupno iskustvo posete muzejima.

Pilot projekat je sproveden u okviru projekta „Podrška reformi javne uprave“ uz pomoć Nemačke razvojne saradnje, koji u Srbiji sprovodi GIZ.