Delegacija Republičkog sekretarijata za javne politike u studijskoj poseti u Portugalu

17 / 07 / 2024

Delegacija Republičkog sekretarijata za javne politike (RSJP) je u periodu od 1-5. jula 2024. godine boravila u službenoj poseti Portugaliji. Osim zaposlenih u RSJP, u službenoj poseti su učestvovali predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Razvojne agencije Vojvodine, Nacionalne akademije za javnu upravu i Švajcarske kancelarije za saradnju u Republici Srbiji.

Održani su sastanci sa predstavnicima iz Fondacije Francisko Manuel dos Santos koja uspostavila nacionalni portal PORDATA, Agencije za modernizaciju javne uprave Portuglalije, Nacionalnog instituta za upravu Portugalije, Generalne direkcije za lokalnu samoupravu Portugalije i predstavnicima lokalne vlasti Opština Kaškaiš (Cascais).

Cilј posete bila je razmena iskustava o realizaciji aktivnosti u vezi sa korišćenjem podataka radi unapređenja rada lokalnih samouprava i razvoja analitičkih kapaciteta koji imaju za cilj unapređenje efikasnosti, participacije i odgovornosti rada jedinica lokalne samouprave.

Posebno značajna je bila poseta Fondaciji Francisko Manuel dos Santos koja je uspostavila i razvila bazu podataka na nacionalnom i lokalnom nivou (PORDATA), a koju u svom radu koriste državni organi, nezavisne organizacije, škole i univerziteti, kao i građani. Njihovo iskustvo u promociji pomenute baze je bilo vrlo značajno za Republički sekretarijat za javne politike koji je takođe razvio bazu podataka na nivou lokalnih samouprava, korisnički orjentisanu i javnu dostupnu na stranici https://rsjp.gov.rs/cir/analiticki-servis/.

Poseta Portugaliji je omogućila Vlada Švajcarske konfederacije kroz realizaciju projekta „Lokalna samouprava za 21. vek“.