Počeo sa radom portal „eKonsultacije“- građani uključeni u donošenje odluka

16 / 12 / 2021

BEOGRAD, 16. decembar - Portal eKonsultacije pušten je danas u rad kao sastavni deo portala e-Uprava. Nova platforma omogućava građanima da na jednom mestu nađu i imaju uvid u sve propise i dokumente javnih politika, i to od samog početka procesa njihove izrade.

Tom prilikom, predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić je kazala da je danas veliki dan za demokratiju u Srbiji kada, kako je navela, počinje nova era u načinu pisanja i usvajanja zakona i podzakonskih akata, i istakla da usvajanje zakona i podzakonskih akata neće biti moguće bez transparentnih konsultacija sa građanima, organizacijama civilnog društva i privrednim udruženjima.

Takođe, istakla je da je danas obaveza da se u sve faze donošenja zakona i dokumenata javnih politka uključe predstavnici zainteresovanih strana i pozvala građane, organizacije civilnog društva i privredna udruženja da posete portal i uključe se u sve procese donošenja javnih dokumenata koji su im važni. Pored predsednice Vlade, na promociji su govorili direktor Kancelarije za IT i eUptavu, Mihailo Jovanović, direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike, Bojana Tošić, i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da Trenutno 3.800 institucija koristi portal eUprava, a da je na toj platformi registrovano 1.112.000 građana“

„Portal „eKonsultacije“ uspostavljen je kao alat koji će rad Vlade i drugih institucija učiniti još transparentnijim, dok će građani moći da daju svoj doprinos donošenju odluka koje se na njih odnose“ – izjavila je Bojana Tošić, direktorka RSJP-a

„Uspostavljanje ovog portala ima za cilj da proces konsultacija dodatno osnaži, čime će saradnja sa građanima, civilnim društvom, poslovnom zajednicom i zainteresovanim stranama biti podignuta na jedan viši nivo i još jači partnerski odnos.

Želja nam je da portal postane mesto dogovora o tome šta želimo i kako to da ostvarimo.

Portal „eKonsultacije“ predstavlja kuću privatno-javnog dijaloga“- zaključila je Tošić.

Izradu portala podržao je projekat Nemačko-srpske razvojne saradnje „Podrška reformi javne uprave u Srbiji u procesu pristupanja EU“, koji sprovodi GIZ.