Usvojen Zakon o Registru administrativnih postupaka

29 / 04 / 2021

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 28. aprila Zakon o Registru administrativnih postupaka.

Registar administrativnih postupaka predstavlja javno dostupnu elektronsku bazu svih administrativnih postupaka i ima za cilj da pojednostavi ostvarivanje prava i izvršenje obaveza privredi i građanima kroz obezbeđivanje javno dostupnih, preciznih i ažurnih informacija o postupcima koje sprovode javna uprava. Uspostavljanjem ovakvog registra Vlada je omogućila da se svi postupci učine javno dostupnim na jednom Portalu i da se jednostavnom pretragom svaki privrednik i građanin u najkraćem roku može informisati šta mu je sve potrebno da bi ostvario određeno pravo ili ispunio obavezu, odnosno dobio određenu dozvolu.

U Registru će biti dostupne informacije o potrebnoj dokumentaciji, finansijskim izdacima, kako i na koji način se pokreće postupak, rokovima za postupanje kao i pravu žalbe, načinu elektronskog podnošenja zahteva ili informaciji gde se podnosi zahtev u papiru.

Prema odredbama Zakona, Registar će postati javno dostupan svim korisnicima 30 dana nakon stupanja Zakona na snagu.

Ovim zakonom se obezbeđuje ujednačenost u postupanju javne uprave, te neće postupak zavistiti od šaltera na kome korisnik podnosi zahtev, već od načina kako je postupak propisan i upisan u registar. Kroz registar je omogućeno da javna uprava na jednostavan i uniforman način kreira postupke javno dostupne svim korisnicima, a modernizacijom i tranformacijom usluge učini takvim da su prvenstveno u službi privrede i građana.

Omogućeno je javnoj upravi da kroz registar na jednostavan i uniforman način kreiraju postupke i kao takve ih čine javno dostupnim svim korisnicima i omogućava modernizaciju i transformaciju usluga javne uprave u službi privrede i građana.

Zakon je objavljen u Sl. Glasniku RS, broj 44 од 29. aprila 2021. i dostupan je na linku:

Zakon o Registru administrativnih postupaka