Unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji

16 / 04 / 2018

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i potpredsednica Međunarodne finansijske korporacije (IFC) Džordžina Bejker potpisale su Sporazum o saradnji između Vlade Republike Srbije i Međunarodne finansijske korporacije, u vezi sa podrškom u realizaciji Projekta unapređenja poslovnog okruženja u Republici Srbiji.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su regionalni direktor IFC za Zapadni Balkan Tomas Lubek i ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif.

Projekat unapređenja poslovnog okruženja,  podržan je od strane Ujedinjenog Kraljevsta Velike Britanije i trajaće  do 1. januara 2021. godine.

Cilj ovog sporazuma je smanjenje administracije sa kojim se suočavaju privrednici  kroz analizu 1.750 administrativnih postupaka koji se odnose na poslovanje i davanje preporuka za njihovo pojednostavljenje, optimizaciju ili ukidanje. Jedan od ciljeva je i omogućavanje sprovođenja 100 postupaka elektronskim putem.

Očekuje se da će projekat ostvariti uštedu od najmanje osam miliona dolara za privredu i unaprediti konkurenciju uklanjanjem minimum dve anti-konkurentske prakse u odabranim oblastima.

Predsednica Vlade istakla je da je elektronska uprava ključ za rešavanje tri najveća problema sa kojima se suočava državna uprava – a to su problemi efikasnosti, transparentnosti i korupcije. Ona je naglasila da će se digitalizacijom, takođe, doći  do značajnog smanjenja administrativnog opterećenja, čime će se unaprediti razvoj privatnog sektora i preduzetništva.

Predstavnici IFC pohvalili su napore Vlada Srbije da kreira bolje poslovno okruženje koje će omogućiti povećanje investicija, direktnih stranih ulaganja,  jačanje konkurentnosti, povećanje zaposlenosti i životnog standarda građana.

U ime Vlade Srbije, sprovođenje Projekta unapređenja poslovnog okruženja u Republici Srbiji koordiniraće Republički sekretarijat za javne politike.