Razvoj inovacija – strateško opredeljenje Srbije

06 / 02 / 2018

Savet za inovaciono preduzetništvo i IT sastao se sa predstavnicima Svetske banke prilikom čega su predstavljeni rezulati Tima za inovativno preduzetništvo i informacione tehnologije Republičkog sekretarijata za javne politike (RSJP).

Sastanak je vodio Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, kao zamenik predsednice Saveta – premijerke Ane Brnabić, što je  potvrda  koliko su inovacije važne za dalji tržišni i ekonomski razvoj Republike Srbije.

„Cilj nam je da obezbedimo kontinuirani razvoj inovacionog i startap ekosistema, kao i razvoj inovacione i tehnološke infrastrukture koja će omogućiti otvaranje novih radnih mesta u visokotehnološkim sektorima“, poručio je ministar Popović. On je naglasio da je Svetska banka važan partner Republike Srbije u uspostavljanju i sprovođenju programa za razvoj inovacija i inovacionog preduzetništva.

Tim za inovativno preduzetništvo i informacione tehnologije (TIPIT) izvestio je predstavnike Saveta i Svetske banke o trenutnim aktivnostima koje, u okviru projekta ,,Konkurentnost i zapošljavanje’’sprovodi ispred RSJP.  Istaknut je rad na Objedinjenom dokumentu strategija i akcionih planova nacionalnih institucija Srbije u sferi inovacija, preduzetništva i informaciono –komunikacionih tehnologija.  Prestavljena je i Mapa inovacionog ekosistema sa više od 3 hiljada subjekata ekosistema.

Ministar Popović je zahvalio TIPIT timu na strateškoj i analitičkoj podršci Savetu za inovaciono preduzetništvo i IT i još jednom naglasio  da je prioritet Vlade u ovoj oblasti stvaranje uslova za sistemski razvoj i unapređenje oblasti inovacija i inovacionog preduzetništva u Srbiji.

 

Saopštenje na sajtu Vlade RS

zapis agencije TANJUG