Radionica “Mapiranje ciklusa javnih politika na centralnom nivou u Republici Srbiji”

05 / 02 / 2018

Republički sekretarijat za javne politike u saradnji sa projektom „Reforma koordinacija politika u Vladi Republike Srbije – treća faza“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi konzorcijum koji predvodi GIZ-GmbH, organizovao je radionicu na temu kreiranja javnih politika na centralnom nivou u Republici Srbiji 1. jula 2014. godine.

Na radionici je razmatran izveštaj „Mapiranje ciklusa javnih politika na centralnom nivou u Republici Srbiji“ koji su izradili eksperti na projektu u oblasti javnih politika. Izveštaj razmatra sistem kreiranja javnih politika u Srbiji kroz detaljnu analizu pojedinačnih aspekata ciklusa javne politike (planiranje, iniciranje i formulisanje, donošenje odluka, praćenje i realizacija), analizu operativnog načina funkcionisanja različitih delova Vlade i/ili u okviru unakrsnih oblasti javnih politika, ali i analizu formalnih i neformalnih internih uloga, odnosa i uređenja svih uključenih institucija.

Izveštaj pored toga opisuje i procese za utvrđivanje prioriteta u postupku formulisanja javne politike, identifikovanje i koordinaciju povezanosti javnih politika, povezivanje javne politike sa finansijskim planiranjem i rešavanjem konkurentnih prioriteta, konflikata i sporova.

Tokom radionice koja je okupila predstavnike  institucija i zainteresovanih strana, organizovana je konstruktivna diskusija i razmotreni nalazi i zaključci prezentovanog izveštaja.