Priznanje Sekretarijatu za javne politike – za doprinos ekonomskim reformama

06 / 02 / 2018

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predstavila je osmo izdanje Sive knjige, koja sadrži 100 preporuka za uklanjanje administarivnih prepreka za poslovanje u Srbiji 2015/2016.

Tim povodom organizovana je  konferencija pod nazivom „Reforme u Srbiji i nova ekonomska agenda“, koju je  otvorio  predsednik Vlade  Republike Srbije Aleksandar Vučić. Premijer je pohvalio značaj drugačijeg pristupa u rešavanju problema u Srbiji, jer malo ko ume stvari da meri konkretno, korektno i precizno. Ključni problemi privrede, koje će Vlada rešavati u narednom periodu je nedovoljan preduzetnički duh, preduzeća koja uživaju zaštitu države i siva ekonomija. Taj proces je već počeo i situacija će biti sve bolja uz fiskalnu konsolidaciju, obračun s nepotrebnim parafiskalnim nametima i ograničavanjem pre svega lokalnih samouprava. Vlada će  biti zadovoljna tek kad se Srbija sa sadašnjeg 59. pomeri na 45. mesto na “Duing biznis listi” Svetske banke – istakao je premijer.

O rezultatima reformi i regulatornim prioritetima govorili su Zorana Mihajlović –potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Kori Udovički- potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Nikola Selaković -ministar pravde, Željko Sertić- ministar privrede i Aleksandar Vulin – ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ove godine, na devetoj Konferenciji,  uručena su priznanja predstavnicima  državne uprave i lokalne samouprave, odnosno izuzetnim pojedincima za doprinos ekonomskim reformama i primenu zakona u 2015. godini. Među sedam dobitnika je  Bojana Tošić –v.d. zamenika direktora  Republičkog sekretarijata za javne politike, nagrađena priznanjem, kako je navedeno u obrazloženju, za lična zalaganja i rezultate ostvarene u domenu izrade Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, jačanja pozicije Srbije u Izveštaju o lakoći poslovanja Svetske banke i unapređenja Zakona o inspekcijskom nadzoru.