Konferencija o podsticanju preduzetništva „Startuj legalno 2020”

22 / 01 / 2020

Direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike, Bojana Tošić, bila je jedan od govornika na konferenciji o podsticanju preduzetništva „Startuj legalno 2020” održanoj 17. januara 2020 godine. Događaj je realizovan u organizaciji Vlade Srbije i NALED-a, uz podršku projekta Nemačke razvojne saradnje „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“, koji implementira GIZ.

Program „Startuj legalno“ predstavlja veliku inovaciju jer početnike u biznisu oslobađa plaćanja poreza i doprinosa tokom godinu dana, kao i suvišne administracije jer nema obaveze predfinansiranja i ne čeka se na refundaciju. Zahvaljujući ovom programu već je otvoreno 780 firmi i radnji u kojima posao ima gotovo 850 osoba.
U poslednjih pet godina Srbija je bogatija za više od 53.000 firmi i preduzetničkih radnji i prošlu godinu završila je sa 390.767 aktivnih privrednih subjekata po čemu je 17. zemlja u Evropi. Početnicima u biznisu na raspolaganju je više od 10 državnih programa podsticaja i lokalne mere podrške, a vetar u leđa preduzetništvu dalo bi dalje poresko rasterećenje, smanjenje birokratije i sive ekonomije.
Premijerka Ana Brnabić pozvala je sve koji imaju dobru poslovnu ideju, da se upuste u biznis i iskoriste neki od ponuđenih programa. Takođe je istakla da je prioritet stimulisanje zapošlјavanja mladih i investiranje u nauku, inovacije, istraživanje i razvoj i digitalnu ekonomiju, a sve u cilju bržeg ekonomskog rasta i bolјe perspektive za sve građane Srbije.
Pored Premijerke i direktorke Republičkog sekretarijata za javne politike, učešće na konferenciji su uzeli i Ambasador Nemačke Tomas Šib, članica Upravnog odbora NALED-a i izvršna potpredsednica Grupe Gorenje Stanka Pejanović.

Takmičenje lokalnih samouprava – Šampioni preduzetništva 2020

Na konferenciji je ozvaničen i početak takmičenja za najpreduzetniju lokalnu samoupravu – „Šampioni preduzetništva 2020“, koje organizuju Republički sekretarijat za javne politike i NALED, pod pokroviteljstvom Vlade i uz podršku Nemačke razvojne saradnje.
Cilj takmičenja je da se podstaknu lokalne samouprave da se aktivno uključe u stimulisanje preduzetništva u svojim sredinama kroz promociju nacionalnih i lokalnih programa podrške, kao i da se prepoznaju i istaknu primeri najbolje prakse u Srbiji, odnosno podrži dalja primena onih podsticajnih mera koje daju najbolje rezultate.
Takmičenje je jedna od aktivnosti Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije u cilju promocije odgovornog preduzetništva, a rang lista lokalnih samouprava biće objavljivana na nacionalnom portalu posvećenom borbi protiv sive ekonomije www.uzmiracun.rs, na mesečnom nivou