Završni događaj u okviru projekta „Podrška unapređenju kapaciteta i izradi lokalnih planova razvoja“

18 / 05 / 2023

U ponedeljak 15. maja u hotelu Hajat održano je predstavljanje Nacrta planova razvoja za devet lokalnih samouprava: Despotovac, GO Palilula iz Niša, Ivanjica, Kladovo, Loznica, Ljig, Smederevo, Velika Plana,  Zaječar i jedan već usvojeni Plan razvoja – Subotica, koja je svoj najviši planski dokument usvojila u decembru 2022. godine, dok će ostalih devet lokalnih samouprava svoje planove razvoja uskoro staviti na javnu raspravu. Planovi razvoja kreirani su uz mentorsku pomoć NALED-a i Balkanskog centra za regulatornu reformu, i u saradnji s Republičkim sekretarijatom za javne politike, u okviru projekta „Podrška unapređenju kapaciteta i izradi lokalnih planova razvoja“ finansiranog putem Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ.

Na skupu su se obratili direktorka RSJP-a Bojana Tošić, direktor programa za dobru upravu GIZ-a Stephen Heieck, izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, kao i Jörg Heeskens, savetnik predsednika Republike Srbije.

Direktorka RSJP Bojana Tošić naglasila je da plan razvoja lokalne samouprave predstavlja osnovu za dugoročni društveno-ekonomski razvoj lokalne zajednice i istakla da su sve lokalne samouprave, obuhvaćene projektom, sprovele opsežne konsultacije i omogućile svakom građaninu i građanki da se čuje njihov glas. Gospođa Tošić je dodala da će RSJP nastaviti da pruža stručnu i metodološku podršku kolegama iz lokalnih samouprava u daljem procesu sprovođenja plana razvoja, kao i u izveštavanju o postignutim rezultatima.

Poljoprivreda i turizam delatnosti su koje lokalne samouprave prepoznaju kao najveću razvojnu šansu, a zaštitu životne sredine kao prioritet za unapređenje kvaliteta života građana. Pored poljoprivrede, turizma i ekologije, koje su istakle sve lokalne samouprave, kao razvojne šanse identifikovano je i sprovođenje mera podrške preduzetništvu, rekonstrukcija i izgradnja puteva, vodovoda i kanalizacije i poslovnih zona, razvoj eUprave, a značajne aktivnosti usmerili bi i na unapređenje kvaliteta obrazovanja i pristupa socijalnim i zdravstvenim uslugama, izgradnju sportskih terena i rekonstrukciju kulturno-istorijskih objekata. Građani koji su učestvovali u anketama i izradi planova razvoja fokus su, pored strateških pitanja, stavili i na svakodnevne potrebe – više parking mesta i zelenih površina, rekonstrukciju ulica i puteva, biciklističke staze, dečija igrališta, zatvoreni bazen, više manifestacija i sadržaja za mlade i dr.