Stručna podrška za 30 lokalnih samouprava u okviru EU Exchange 6 programa

25 / 06 / 2022

Svečana ceremonija povodom dodele paketa stručne podrške za 30 lokalnih samouprava u okviru Programa EU Exchange 6, održana je u Beogradu 24. juna 2022. godine. Program EU Exchange 6 – Povećanje kredibiliteta planiranja, programskog budžetiranja i kontrole izvršenja javnih rashoda na lokalnom nivou u Srbiji. Ovaj program, koji finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Programa IPA 2019, biće realizovan u periodu od septembra 2021. do septembra 2024. Godine. Vrednost donacije EU je 2 miliona evra.

Lokalne samouprave izabrane na osnovu javnog poziva, dobijaju pakete stručne podrške koje podrazumevaju:

– Paket podrške za izradu plana razvoja (12 LS): Bolјevac, Vrnjačka Banja, Krupanj, Kralјevo, Veliko Gradište, Požarevac, Kruševac, Smederevska Palanka, Šabac, Surdulica, Gadžin Han i Čačak.

– Paket podrške za izradu srednjoročnog plana (10 LS): Bela Palanka, Ražanj, Novi Pazar, Merošina, Niš, Raška, Sombor, Kanjiža, Bačka Topola i Aleksinac.

– Paket podrške za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata (9 LS): Pirot, Vranje, Požarevac, Kragujevac, Petrovac na Mlavi, Sremska Mitrovica, Prijepolјe, Leskovac i Aranđelovac.

Nadležne institucije na nacionalnom nivou uklјučene u realizaciju Programa su Ministarstvo finansija i Republički sekretarijat za javne politike, uz Ministarstvo za evropske integracije i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, dok je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) implementacioni partner.

Na svečanoj ceremoniji prisutnima su se obratili Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, Bojana Tošić, direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike, Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, Martin Klauke, šef sektora II operacije u Delegaciji EU I Nikola Tarbuk, Generalni sekretar SKGO.

Ministarka Joksimović je, uz čestitke je lokalnim samoupravama, napomenula da je reč o tehničkoj pomoći za ono što smatra klјučnim za lokalne samouprave u narednim godinama, imajući u vidu velike kapitalne infrastrukturne projekte koje će se sprovoditi u Srbiji a to je planiranje, srednjoročno, programsko planiranje, kapitalno budžetiranje, povećana transparentnost, finansijska kontrola, sve ono što je važno i u smislu sprečavanja korupcije, ali pre svega u cilјu odgovornog trošenja.

Direktor Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić rekla je da je neobično važno raditi na izgradnji kapaciteta lokalnih samouprava i u tu svrhu takođe treba iskoristiti Program.

Takođe, zahvalila se EU na podršci reforme planskog sistema u Srbiji, a u pogledu aktuelnih paketa podrške posredstvom EU Exchange 6 Programa, stavila je poseban naglasak na planove razvoja kao krovne dokumente razvojnog planiranja za svaku lokalnu samoupravu. Tošić je ukazala i na činjenicu da njihova izrada zahteva posvećenost učesnika procesa, kao i vreme u trajanju od oko godinu dana u proseku, koliko je i predviđeno odobrenim paketima podrške za 12 izabranih lokalnih samouprava.

Sprovođenje Programa EU Exchange 6 neposredno je u funkciji reforme javne uprave na lokalnom nivou i primene propisa iz obuhvata planskog i budžetskog sistema. U okviru Programa primenjuju se različiti modaliteti podrške LS na teme od značaja za reformu javne uprave na lokalnom nivou.