Srbija kreira inovacije – Usvojena Strategija pametne specijalizacije

06 / 03 / 2020

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 27. februara 2020. godine usvojila Strategiju pametne specijalizacije.
Ova strategija predstavlja važan instrument za poboljšanje inovacionog i istraživačkog ekosistema u Republici Srbiji, kao i za razvoj ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama. Prioritetne oblasti, identifikovane kroz proces izrade ovog dokumenta, a u kojima naša zemlja ostvaruje konkurentne prednosti i u koje je potrebno dalje investirati su: informaciono-komunikacione tehnologije, hrana za budućnost, kreativne industrije, mašine i proizvodni procesi budućnosti.

„Jedan od planova ove Strategije je da i obrazovanje bude usmereno na industrije koje donose kvalitetno plaćena visokokvalifikovana radna mesta koja doprinose većem i bržem rastu kompanija. Reč je o jednoj sveobuhvatnoj temi koja umrežava fakultete, rektorate, naučno tehnološke parkove, kroz saradnju nauke i privrede, u cilju kreiranja visoko stručnih kadrova i razvoja društva zasnovanog na znanju“, rekao je Mladen Šarčević, Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

IT industrija, je najbrže rastuća privredna grana u našoj zemlji koja nudi potencijal razvoja sopstvenih sofisticiranih softverskih rešenja i usluga, zahvaljujući rastućem broju tehnoloških start up-a, preduzetničkom duhu i porastu interesovanja mladih za IT nauke.

Kada je u pitanju poljoprivreda, ističe se da promena navika savremenih potrošača uslovljava potražnju za visokokvalitetnim i raznovrsnim proizvodima. Da bi naši prehrambeni proizvodi ušli na napredna tržišta, proizvođači moraju da se okrenu visoko-tehnološkoj i održivoj proizvodnji, ali i proizvodima dodate vrednosti, poput organskih, funkcionalnih proizvoda, hrane za potrošače sa specifičnim potrebama i drugih gotovih prehrambenih proizvoda.

U oblasti mašina i proizvodnih procesa budućnosti domaća privreda može da ponudi komponente za automobilsku, železničku i avio industriju, uređaje za sagorevanje na eco-friendly i održivim gorivima, pametne komponente i alate, dok razvoj kreativne industrije može da se očekuje u oblasti audiovizuelne produkcije, industrije video igara i pametne i aktivne ambalaže u kojima je identifikovan značajan potencijal koji treba iskoristiti.

www.pametnaspecijalizacija.mpn.gov.rs