RIS 3 Serbia event

03 / 10 / 2018

U Naučno-tehnološkom Parku Beograd, 2.oktobra, održan je „RIS3 Serbia event“.

Ovaj događaj organizovalo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku Republičkog sekretarijata za javne politike, Ministartva privrede, Privredne komore Srbije, Naučno- tehnološkog parka Beograd i Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije (Joint Research Center).

Prisutnima su se obratili prof. dr Viktor Nedović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; dr Vladimir Šuha, generalni direktor Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije; Bojana Tošić, direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike; Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra u Ministarstvu privrede; Mihailo Vesović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije i dr Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Događaju su pisustvovali visoki predstavnici Vlade Republike Srbije, Evropske komisije, poslovne i akademske zajednice.

Istaknuto je da je Strategija istraživanja i inovacija za pametne specijalizacije (RIS3) pristup koji kombinuje industrijske, obrazovne i inovacione politike kako bi zemlje ili regioni identifikovali i izabrali ograničen broj prioritetnih oblasti za investiranje zasnovano na znanju, sa fokusom na sopstvene snage i komparativne prednosti.

Predstavljen je tok procesa, kao i prvi rezultati kvantitativne i kvalitativne analize sprovedene u cilju izrade Strategije pametne specijalizacije Republike Srbije.

Svi prisutni su se složili da je od izuzetnog značaja, kako u toku izrade, tako i kasnije u implementaciji ove strategije, uspostavljanje  bolje saradnje između nauke i privrede, kako bi se prepoznale oblasti gde Republika Srbija ima  kritičnu masu znanja, kapaciteta i kompetencija i u kojima postoji inovacioni potencijal za pozicioniranje na globalnim tržištima.

Ovom prilikom najavljen je i niz radionica koje će se održati u narednom periodu,  kako bi se razvijao javnoprivatni dijalog koji će doprineti kvalitetu budućih mera javne politike.