Portal ePapir za privrednike

22 / 05 / 2018

Republički sekretarijat za javne politike, koordinator projekta „ePapir – smanjenje administrativnog opterećenja privrede“, kreirao je jedinstveno mesto za davanje predloga privrednika za unapređenja ili pojednostavljenje 2500 postupaka, koje su u prethodnom periodu popisali organi javne uprave na centralnom nivou.

Od 15.maja na Portalu www.epapir.rsjp.gov.rs – očekujemo informacije  i mišljenja privrednika i poslovnih udruženja – gde i zbog čega privrednici nailaze na problem u poslovanju, kao i predlog koje administartivne postupke treba ukinuti ili pojednostaviti.

Republički sekretarijat za javne politike je organizovao i sastanak sa predstavnicima poslovnih udruženja i privrednicima, kako bi zajednički rezimirali prednosti projekta i naredne korake i ujedno predstavili novi portal za privrednike.

Partnerskim odnosom privrede i javne uprave i aktivnom saradnjom, treba da bude postignut krajnji efekat E-Papira, a to je uspostavljanje Registra administrativnih postupaka kao javno dostupne baze i poslovanje privrednika jednim klikom iz kancelarije. Uporedo ostvariće se ukidanje nepotrebnih procedura, kao i izmena propisa kako bi se postupci učinili jednostavnijim i rasteretila privreda.

Korist koju će privreda odmah osetiti jeste predvidivost poslovanja, čime se obezbeđuje pravna sigurnost i minimalizuje mogućnost korupcije. Do 2021.godine biće pojednostavljeno 500 postupaka a 100 najskupljih, najčešćih i najkomplikovanijih postupaka izdavanja dozvola biće digitalizovano.

Pozivamo sve privrednike, posebno malih i srednjih preduzeća, da se aktivno uključe i zajedno sa Vladom i organima javne uprave, kreiraju poslovno okruženje po svojoj meri!