POKRENUT PILOT PROJEKAT „UČIONICA KAKVU ŽELIM“

08 / 06 / 2021

Republički sekretarijat za javne politike Vlade Republike Srbije (RSJP) u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizuje pilot projekat „Učionica kakvu želim“. Cilj pilot projekta je razvoj preduzetničkog razmišljanja kod učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole. Projekat se sprovodi u deset osnovnih škola na teritoriji grada Beograda.

U okviru RSJP, osnovali smo Grupu za inovacije u javnim politikama, po uzoru na ovakve jedinice (policy lab) u svetu, sa ciljem da osmišljava inovativna rešenja radi unapređenja javnih politika, u ovom konkretnom slučaju obrazovanja. Obrazovanje je svakako jedan od najvažnijih segmenta razvoja svakog društva. Ovaj projekat je osmišljen u saradnji sa učiteljicama, a Ministarstvo je prepoznalo naš rad i zajedno sa nama krenulo u realizaciju ovog projekta na jedan drugačiji, inovativan način. Razvoj preduzetničkih veština je svakako nešto na čemu treba kao nacija više da radimo, a ulaganje u decu je najbolja investicija za budućnost.

Opremanje učionice smo postavili kao kreativan zadatak deci, koja koristeći grupno finansiranje kao model za prikupljanje sredstava treba da ostvare svoju viziju, a to je učionica po njihovoj želji i meri. Ideja je da pokažemo deci kroz praktičan zadatak opremanja svoje učionice, put od ideje do realizacije jedne ideje, da nauče proces i shvate da to zahteva mnogo različitih znanja i veština.

Projekat je koncipiran kao pilot, jer se radi na izuzetno malom uzorku, kako bi se testiralo novo rešenje, i tek nakon sprovedenog projekta i njegove evaluacije moglo doći do zaključka da li je i u kojoj meri uspešan, te da li je opravdano ići u dalju realizaciju istog na širem krugu učesnika.
Kampanje koje su đaci osmislili zainteresovani će moći da vide na internet platformi „Donacije.rs“ od 7. do 20. juna 2021. godine, putem linka https://ucionica.donacije.rs/ucionica/ . Svi koji podrže dečje ideje dobiće i neku od simboličnih, ali veoma maštovitih i originalnih nagrada, koju su pripremili učenici. Zahvaljujemo se fondaciji Katalist koja stoji iza ove platforme.

Zahvaljujemo se školama učesnicama, učiteljicama i deci koja učestvuju u realizaciji ovog projekta!

Projekat su podržali projekat Nemačko-srpske razvojne saradnje “Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja EU” koji sprovodi GIZ, kao i „Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje“. U projekat su se kao partneri uključili i predstavnici finansijskog i privatnog sektora koji su donacijama podržali „male preduzetnike“. Veliku zahvalnost dugujemo Erste banci i kompanijama Cetin, Roaming Networks, Knjaz Miloš, i Pozitiv MVP.

Na kanalima RTS-a od jeseni biće emitovane edukativno-zabavne dečje emisije koje će prikazati ceo proces od ideje do realizacije ovog projekta. Ovom prilikom se zahvaljujemo Radio televiziji Srbije koja je od početka prepoznala ovaj projekat kao kvalitetan i drugačiji i koja je želela da čitav proces snimi i pretoči u dečije zabavno – obrazovne emisije. Naročito se zahvaljujemo Redakciji školskog programa RTS-a na izuzetnoj saradnji i sjajno obavljenom poslu.