Počela kampanja „Mesec zaštite pčela”

08 / 03 / 2019

U utorak, 5. marta 2019, u Palati Srbija u Beogradu, održan je prvi okrugli sto, kojim je zvanično otpočela kampanja „Mesec zaštite pčela”, pod sloganom „Čuvanjem pčela čuvamo sebe.” Skup je okupio pčelare, poljoprivrednike, stručnjake iz oblasti zaštite bilja i zaštite životne sredine, predstavnike resornih institucija i medije.

Pčele oprašuju više od 80% biljaka koje koristimo u ishrani, a od njih zavisi naš svaki treći zalogaj. One su najbolji pokazatelj bezbedne životne sredine za čoveka jer mogu da žive samo u zdravom i čistom okruženju. Međutim, njihova populacija je proteklih godina u značajnom padu. Proizvodnja meda u Srbiji opala je sa 12.000 tona u 2015. godini, na 7.000 tona u 2017. godini, a dešava se da fond pčela padne i za petinu godišnje.

Okupljeni na okruglom stolu izneli su najznačajnije faktore koji ugrožavaju život pčela. To su trovanje, do kojeg najčešće dolazi usled prakse zaprašivanja krpelja i komaraca iz vazduha ili neodgovorne upotrebe pesticida u poljoprivredi, od kojih su mnogi nedozvoljeni i nabavljeni na crnom tržištu. Takođe, pčelarstvo je opterećeno i značajnom birokratijom, kao i problemom nedostatka kadrovskih kapaciteta u nadležnim inspekcijama. Naredni okrugli stolovi održaće se u Novom Sadu (14. marta) i Čačku (26. marta). Pored okruglih stolova, svi zainteresovani za temu mogu poslati predloge rešenja i ocenjivati već pristigla, putem sajta www.jpd.rs Kampanju je pokrenuo Savez pčelarskih organizacija Srbije u okviru četvorogodišnjeg projekta Javno – privatnog dijaloga za razvoj, koji finansira Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.