Kopaonik Biznis forum

06 / 02 / 2018

Bez strukturnih reformi ne može da se izgradi trajno održiva privreda Srbije – glavna je poruka 23. Kopaonik biznis foruma, koji je trajao od 8. do 10. marta 2016. godine.

U ovoj i narednoj godini, ključne mere ekonomske agende Vlade Republike Srbije, moraju biti usmerene na povećanje efikasnosti državne uprave – racionalizaciju broja zaposlenih, smanjenje udela troškova državne uprave u BDP-u, završetak restruktuiranja velikih javnih preduzeća, kao i podršku domaćim investitorima – zaključeno je na događaju, koji je okupio više od 980 učesnika i 137 panelista iz zemlje i regiona.

Jedan od brojnih panela na Forumu, pod nazivom „Perspektiva lokalnog razvoja i uslovaposlovanja“ vodila je, kao moderator Jasna Atanasijević – direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike i predstavnik Saveza ekonomista Srbije.

Na panelu je istaknuta zajednička težnja Vlade i odgovornih pojedinaca i lidera na lokalnom nivou, da je neophodna racionalizacija, ali sprovedena pravedno, kako bi funkcije lokalne samouprave bile optimalizovane. Pored racionalizacije, učesnici panela su naveli da je neophodno sprovesti i procese decentralizacije, kako bi ekonomski efekti na lokalnom nivou bili bolji. Najbolji pravac u kom treba da ide decentralizacija, jeste, da grad u kojem je sedište upravnog okruga bude okosnica tog okruga i predvodnik razvoja susednih manjih opština- zaključio je Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Misija Foruma i Saveza ekonomista jeste da se kreira platforma za argumentovanu raspravu i ponudi doprinos za opšti konsenzus za reforme – zaključeno je na skupu. Tome su ove godine svoj doprinos na teme trodnevnog Foruma – Ekonomske posledice nove realnosti, Reforma države i javnih preduzeća, i Naredni koraci u nastavku reformi – dali brojni predstavnici Vlade i lokalne samouprave, ekonomski stručnjaci, akademski predstavnici, gosti iz inostranstva, ambasadori, kao i predstavnici stranih i i domaćih investitora.