Portal Registra administrativnih postupaka u najužem izboru za nagradu Evropskog instituta za javnu upravu

13 / 02 / 2024

Republički sekretarijat za javne politike kandidovao je Portal Registra administrativnih postupaka (RAP) za Evropsku nagradu za javni sektor (European Public Sector Award) koju svake druge godine dodelјuje Evropski institut za javnu upravu (European Institute for Public Administration). U kategoriji „Inovacije u javnoj upravi“, predlog „Portal RAP – jedinstveni prozor za sve usluge javne uprave“ je ušao u najuži izbor za dobijanje ove nagrade.

Portal RAP-a predstavlјa mesto na kome svi potencijalni korisnici (i pravna i fizička lica) mogu pronaći javno dostupne potrebne informacije o više od 3100 usluga koje su namenjene privredi i građanima. Standardi za pružanje usluga koje Republički sekretarijat za javne politike postavlјa kroz RAP predstavlјaju novitet u javnoj upravi jer se sa uspostavlјanjem Portala RAP-a sve usluge čine transparentnim, javno dostupnim i digitalnim. Sve usluge su korisnički orijentisane. Partnerstvo sa privredom i civilnim društvom koje Republički sekretarijat za javne politike razvija doprinelo je takođe da se usluge optimizuju i učine jednostavnijim, jeftinijim i dostupnijim.

Evropski institut za javnu upravu podržavaju Evropska komisija i zemlјe članice EU i okuplјa brojne eksperte iz različitih oblasti evropskih politika. Kao glavni cilј Evropski institut za javnu upravu ima unapređenje znanja i sposobnosti zaposlenih u javnoj upravi za efikasno upravlјanje javnim politikama.