Održan okrugli sto na temu „Naučni i tehnološki razvoj i transfer tehnologije“

20 / 09 / 2022

19. septembar 2022. godine, Beograd – u prostorijama hotela Crowne Plaza, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, održan je okrugli sto na temu: „Naučni i tehnološki razvoj i transfer tehnologije“. Događaj je realizovan uz podršku projekta: „EU podrška Naučno-tehnološkom parku Beograd u pružanju usluga inovativnim kompanijama“, koji finansira Evropska unija.

Pored domaćina na okruglom stolu su učestvovali i predstavnici Republičkog sekretarijata za javne politike, delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Razvojne agencije Srbije, predstavnici NALED-a, direktori naučno-tehnoloških parkova u Srbiji, predstavnici naučne zajednice i privrede.

„Država treba da ima značajniju ulogu u razvoju novih inovativnih rešenja i na taj način da doprinese bržem razvoju i sigurnijem tržištu za inovacije“ – izjavila je Bojana Tošić, direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike.

Glavna tema događaja bila je dijalog o aktuelnim i budućim politikama vezanim za proces transfera tehnologija i efikasnijem povezivanju nauke i privrede u cilјu unapređenja javnih politika u ovoj oblasti i ostvarenja bolјih rezultata na polјu komercijalizacije naučnih istraživanja.

Direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike, Bojana Tošić, istakla je da definisanjem potreba javnog sektora i negovanjem investicione kulture država treba da ima značajniju ulogu u razvoju novih inovativnih rešenja. Na taj način će se doprineti bržem razvoju i sigurnijem tržištu za  inovacije za važne društvene potrebe. U Strategiji pametne specijalizacije je kao jedna od značajnih mera u cilјu jačanja privrede kroz istraživanje, razvoj i saradnju svih učesnika naveden i Razvoj sistema javnih nabavki usmeren ka nabavkama za inovativna rešenja.

„Kreatori politika su često primorani da brzo donesu odluke, odnosno daju odgovore na društvene izazove. Ponekad nema dovolјno vremena za sprovođenje naučnih analiza. Imajući to u vidu, važno je da naučna zajednica bude dobro informisana o prioritetima Vlade i zahtevima našeg društva. Tu se postavlјa pitanje međusobne komunikacije. I kada imamo analize i studije o određenim temama one često nisu u korelaciji sa potrebama kreatora politike. Sa druge strane, kreatori politika često nemaju dovolјno znanja da prepoznaju i primene naučna saznanja i dostignuća iz određenih oblasti. Zato je važno da više komuniciramo i proširimo znanja i kompetencije“, navela je Tošić.

Zaklјučak skupa je da se na osnovu iznetih mišlјenja i iskustava formulišu predlozi za unapređenje politika i strategija koje regulišu transfer tehnologije u Republici Srbiji.