Konferencija e-Papir

08 / 05 / 2018

Digitalizacija administrativnih postupaka štedi novac građana

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je da pojednostavljivanje i digitalizacija administrativnih postupaka štede vreme i novac privredi i državnoj upravi, ali i da se na taj način smanjuje i mogućnost korupcije. Brnabić je na otvaranju konferencije “e-Papir – smanjenje administrativnog opterećenja” istakla da je projekat “e – Papir” koji se u Srbiji sprovodi dve godine sa ciljem da se popišu i digitalizuju svi administrativni postupci i ostali uslovi poslovanja, ambiciozan i kompleksan, i poručila da će Vlada biti uporna u njegovoj implementaciji.

Ovaj proces najviše pomaže malim i srednjim preduzećima u Srbiji. Velike kompanije imaju svoje velike pravne timove i nemaju te probleme, ali zato su početnici, preduzetnici i mala i srednja preduzeća osetljivi na administraciju i uvek im se traži još jedan papir, rekla je premijerka.

Ona je dodala da se na ovaj način daje signal da se zdrava i efikasna ekonomija bazira pre svega na ekonomiji preduzetnika i malih i srednjih preduzeća.

Predsednica Vlade je istakla i da je proverila kako ide proces ukidanja pečata, napomenuvši da i dalje postoji otpor javne uprave.

Ipak, obećavam da ćemo do kraja mandata ove Vlade ukinuti pečat, poručila je ona.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je Srbija postigla napredak u mnogim oblastima, a da su taj napredak, posebno ekonomski, konstatovale i druge međunarodne institucije, poput Svetske banke.

Fabrici je dodao i da postoji mnogo segmenata koji moraju da se reformišu i unaprede kada je u pitanju javna uprava.

Reforma administrativnih procedura za mala i srednja preduzeća je zaista ključna. I u Srbiji, kao i u većini zemalja EU, mala i srednja preduzeća čine 99 odsto svih privrednih društava u kojima rade dve trećine zaposlenih građana, istakao je Fabrici.

On je podsetio na to da je EU najveći donator u oblasti malih i srednjih preduzeća od 2001. godine, te da je za tih 17 godina donirala 110 miliona evra samo u ovoj oblasti.

Projekat o kojem smo danas govorili vredi 2,5 miliona evra. Mi ćemo preispitati svih 2.500 različitih propisa koje imamo ovde, koncentrisaćemo se na najvažnijih 30 odsto propisa i nastaviti da radimo dalje u ovoj oblasti, rekao je on.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif naveo je da očekuje da reforme unaprede poslovnu klimu, kao i da pojednostave i ukinu oko 50 postupaka što će potencijalno uštedeti 20 milijardi dinara.

V.d. direktora Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić rekla je da projekat traje dve godine, a da je cilj sistemski rad na smanjenju administrativnih opterećenja privrede.

Krajnji cilj je da do kraja projekta svi predstavnici privrede sve završavaju onlajn iz svojih kancelarija, rekla je Tošić.

Očekivani rezultati projekta “e – Papir” do 2021. godine su uspostavljanje registra svih administrativnih postupaka, optimizacija 500 najučestalijih i najskupljih postupaka, digitalizacija 100 postupaka za izdavanje dozvola, saglasnosti i drugo, kao i smanjenje administrativnih troškova privrede za minimum 15 odsto (sa trenutnih 3,46 odsto na 3 odsto BDP-a).

Do sada su se u ovaj projekat Vlade Srbije uključile 84 institucije javne uprave na republičkom nivou, a popisano je oko 2.500 administrativnih postupaka, dok su svi postupci jednobrazno opisani i uneti u elektronsku bazu.

Republički sekretarijat za javne politike je kordinator Projekta,a Ministarstvo privrede predlagač zakonskog okvira za njegovo sprovodjenje.