Konferencija Dunavskog regiona o nauci i privredi

16 / 04 / 2018

Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu održana je konferencija pod nazivom „Prevazilaženje barijera kod upravljanja istraživačkim projektima socijalnih i tehnoloških inovacija u dunavskom regionu”, na kojoj je učestvovalo više od 70 stručnjaka iz regiona iz oblasti inovacija, nauke i biznisa.

Istaknuto je da su investicije u fizički i ljudski kapital postale ključne determinante privrednog rasta, dok je glavno usko grlo za  efektniji razvoj inovacione delatnosti  vezan za nedostatak znanja i praktičnih veština.

Srbija je podigla kvalitet i broj naučnih aktivnosti i radova u poslednjih 10 godina, i sada se nalazi na 46. mestu po produkciji naučnih radova na svetu. – istakli su predstavnici ministarstva prosvete i najavili da će ministartsvo uputiti  javni poziv za 1000 mladih naučnika da uzmu aktivno učešće  u okviru domaćih naučnih institucija kako bi privreda dobila značajan podstrek.

Uz dve panel diskusije, konferencija je završena radionicom u kojoj su učesnici rešavali zadati problem korišćenjem pristupa 5 vrata koji je osmislila Regina Rowland, partner na projektu „Excellence-in-ReSTI. Dunavski transnacionalni projekat „Excellence-in-ReSTI: Excellence in research, social and technological innovation project management“ je projekat Evropske unije koji uključuje 11 partnera iz devet zemalja u regionu Dunava: Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Češku, Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Cilj ovog projekta je uklanjanje nedostataka u znanju i veštinama u upravljanju projektima socijalnih i tehnoloških inovacija u regionu.