USVOJENA UREDBA O VOĐENјU, FUNKCIONISANјU I UTVRĐIVANјU PODATAKA KOJI SE UPISUJU U REGISTAR ADMINISTRATIVNIH POSTUPAKA

29 / 07 / 2022

Vlada je na sednici održanoj 28. jula 2022. godine, usvojila Uredbu o vođenju, funkcionisanju i utvrđivanju podataka koji se upisuju u registar administrativnih postupaka.

Uredbom se u skladu sa Zakonom o Registru administrativnih postupaka („Službeni glasnik RS”, broj 44/21), detalјnije uređuje sadržina podataka koji se upisuju u Registar administrativnih postupaka, kao i podaci koji su javno dostupni na Portalu Registra, odnosno upis, izmena upisanih podataka, brisanje administrativnih postupaka i administrativnih zahteva, kao i način potvrđivanja ispravnosti upisanih podataka.

Cilј usvajanja Uredbe je obezbeđivanje primene Zakona o Registru administrativnih postupaka, kako  bi građanima, privrednim i drugim subjektima bile na raspolaganju sve potrebne informacije u vezi sa administrativnim postupcima i administrativnim zahtevima koje sprovode organi javne uprave. Primena Uredbe, doprineće lakšem i efikasnijem ostvarivanju određenog prava odnosno ispunjenju propisane obaveze za građane, privredne i druge subjekte, dok će organima javne uprave, biti omogućeno da na jednostavan i uniforman način kreiraju postupke javno dostupne svim korisnicima.

Tekst Uredbe možete pogledati ovde.