Transparentnija i modernija uprava u jedinicama lokalne samouprave kroz Registar administrativnih postupaka

26 / 09 / 2024

Registar administrativnih postupaka (RAP), kao jedinstveno mesto gde zainteresovani građani i privreda mogu pronaći sve informacije o uslugama koje pruža javna uprava, počinje sa objavlјivanjem usluga koje sprovode i jedinice lokalne samouprave.

RAP trenutno sadrži više od 3300 administrativnih postupaka za građane i privredu, koji su u nadležnosti 190 republičkih organa i organizacija. U narednoj fazi, Republički sekretarijat za javne politike, objaviće i administrativne postupke u nadležnosti svih jedinica lokalne samouprave. Prvi takav registar koji je objavlјen i koji sadrži sve neophodne, ažurne i tačne informacije jeste registar opštine Ub, čineći time svoju lokalnu upravu transparentnijom, otvorenijom i pristupačnijom svim svojim građanima.

Svaka jedinica lokalne samouprave u Srbiji je u obavezi da pripremi informacije o uslugama koje pruža, i da te informacije učini javno dostupnim na Portalu RAP-a, na standardizovan način. Republički sekretarijat za javne politike, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, uradio je identifikaciju postupaka koji se sprovode na nivou lokalne samouprave i težiće ka ujednačavanju i standardizaciji postupanja, gde će zainteresovani korisnici, privreda i građani, uvek biti na prvom mestu.