Predstavlјeni rezultati izveštaja o kvalitetu regulatornog okruženja u Srbiji

21 / 05 / 2024

U utorak, 21. maja, u Rezidenciji Ambasade Švedske predstavlјen je Izveštaj o kvalitetu regulatornog okruženja u Srbiji koji još od 2012. godine izrađuje NALED i koji prati “životni vek” više od 200 propisa od načina pripreme propisa, preko načina usvajanja, finalno do načina implementacije.

Pod pokrovitelјstvom Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) predstavlјeni su ovogodišnji rezultati Izveštaja o kvalitetu regulatornog okruženja u Srbiji čiji se podaci odnose na 2023. godinu.

Na konferenciji, kao panelista učešće je uzela direktorka RSJP-a Bojana Tošić na panelu pod nazivom “Predvidivost i inkluzivnost procesa primene propisa” zajedno sa predstavnicima akademske zajednice i privrede. Na ovom panelu, učesnici  su se osvrnuli na način planiranja i implementacije plana zakonodavnih aktivnosti Vlade u prošloj godini, kvalitet analiza efekata propisa i uklјučenost zainteresovanih strana kroz javne rasprave ali i druge oblike konsultacija, kao i značaj korišćenja portala eKonsultacija koji na efikasan način i uz minimum troškova omogućava svim zainteresovanim stranama da aktivno učestvuju u procesu pripreme nacrta propisa i predloga dokumenata javnih politika.

Republički sekretarijat za javne politike, koji učestvuje u procesu pripreme zakona i obezbeđivanja kvaliteta propisa u Srbiji, već duži niz godina sarađuje na izradi ovog izveštaja.