Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Унапређење пословног окружења у Србији

16 / 04 / 2018

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и потпредседница Међународне финансијске корпорације (IFC) Џорџина Бејкер потписале су Споразум о сарадњи између Владе Републике Србије и Међународне финансијске корпорације, у вези са подршком у реализацији Пројекта унапређења пословног окружења у Републици Србији.

Потписивању Споразума присуствовали су регионални директор IFC за Западни Балкан Томас Лубек и амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф.

Пројекат унапређења пословног окружења,  подржан је од стране Уједињеног Краљевста Велике Британије и трајаће  до 1. јануара 2021. године.

Циљ овог споразума је смањење администрације са којим се суочавају привредници  кроз анализу 1.750 административних поступака који се односе на пословање и давање препорука за њихово поједностављење, оптимизацију или укидање. Један од циљева је и омогућавање спровођења 100 поступака електронским путем.

Очекује се да ће пројекат остварити уштеду од најмање осам милиона долара за привреду и унапредити конкуренцију уклањањем минимум две анти-конкурентске праксе у одабраним областима.

Председница Владе истакла је да је електронска управа кључ за решавање три највећа проблема са којима се суочава државна управа – а то су проблеми ефикасности, транспарентности и корупције. Она је нагласила да ће се дигитализацијом, такође, доћи  до значајног смањења административног оптерећења, чиме ће се унапредити развој приватног сектора и предузетништва.

Представници IFC похвалили су напоре Влада Србије да креира боље пословно окружење које ће омогућити повећање инвестиција, директних страних улагања,  јачање конкурентности, повећање запослености и животног стандарда грађана.

У име Владе Србије, спровођење Пројекта унапређења пословног окружења у Републици Србији координираће Републички секретаријат за јавне политике.