Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

RIS 3 Serbia event

03 / 10 / 2018

аучно-технолошком Парку Београд, 2.октобра, одржан је „RIS3 Serbia event“.

Овај догађај организовало је Министарство просвете, науке и технолошког развоја уз подршку Републичког секретаријата за јавне политике, Министартва привреде, Привредне коморе Србије, Научно- технолошког парка Београд и Заједничког истраживачког центра Европске комисије (Joint Research Center).

Присутнима су се обратили проф. др Виктор Недовић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја; др Владимир Шуха, генерални директор Заједничког истраживачког центра Европске комисије; Бојана Тошић, директорка Републичког секретаријата за јавне политике; Катарина Обрадовић Јовановић, помоћник министра у Министарству привреде; Михаило Весовић, саветник председника Привредне коморе Србије и др Јелена Беговић, директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство.

Догађају су писуствовали високи представници Владе Републике Србије, Европске комисије, пословне и академске заједнице.

Истакнуто је да је Стратегија истраживања и иновација за паметне специјализације (РИС3) приступ који комбинује индустријске, образовне и иновационе политике како би земље или региони идентификовали и изабрали ограничен број приоритетних области за инвестирање засновано на знању, са фокусом на сопствене снаге и компаративне предности.

Представљен је ток процеса, као и први резултати квантитативне и квалитативне анализе спроведене у циљу израде Стратегије паметне специјализације Републике Србије.

Сви присутни су се сложили да је од изузетног значаја, како у току израде, тако и касније у имплементацији ове стратегије, успостављање  боље сарадње између науке и привреде, како би се препознале области где Република Србија има  критичну масу знања, капацитета и компетенција и у којима постоји иновациони потенцијал за позиционирање на глобалним тржиштима.

Овом приликом најављен је и низ радионица које ће се одржати у наредном периоду,  како би се развијао јавноприватни дијалог који ће допринети квалитету будућих мера јавне политике.