Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Одржан округли сто под називом „Систем за подршку планирању и одлучивању о јавним политикама“

06 / 02 / 2018

Републички секретаријат за јавне политике је у петак, 28. августа 2015. године, организовао и одржао округли сто под називом „Систем за подршку планирању и одлучивању о јавним политикама“, уз подршку ИПА пројекта „Реформа координације политика у Влади Републике Србије – трећа фаза“.
Циљ скупа био је да се заинтересованој стручној јавности представе радне верзије прописа за уређење планског система и система управљања јавним политикама у Републици Србији које је припремио Републички секретаријат за јавне политике, као и стратешки правци развоја званичне статистике у предстојећем периоду и радна верзија закона који би требало да уреди област статистике, а које је припремио Републички завод за статистику. Стручну помоћ у изради ових аката дали су консултанти ангажовани на пројекту „Реформа координације политика у Влади Републике Србије – трећа фаза“ и USAID Пројекту за боље услове пословања.

На округлом столу је дискутован предложени пакет прописа (кога чини радна верзија Закона о планском систему у Републици Србији, радна верзија Уредбе о методологији за управљање јавним политикама, радна верзија Уредбе о методологији за израду средњорочних планова органа државне управе и радна верзија Закона о званичној статистици) и размењене су сугестије и предлози за њихово даље унапређивање. У округлом столу су, поред представника различитих институција Владе РС, учешће узели представници међународних институција и организација, невладиног сектора, академске заједнице, међународних донатора и пословне заједнице.

Скуп је поздравила др Кори Удовички, потпредседник Владе и министар државне управе и локалне самоуправе. Она је подвукла важност уређења система управљања јавним политикама као и решавање проблема недостатка координације у државној управи, јасне приоритизације и доброг планирања, те је у светлу ових тема истакла значај предложеног пакета прописа и његовог поступног спровођења.

На скупу је учествовао др Душан Вујовић, министар финансија. У својој уводној речи, министар Вујовић је поздравио напоре Републичког секретаријата за јавне политике да успостави систем који ће бити подршка за планирање и одлучивање о јавним политикама, нагласивши да је таква иницијатива реално остварива и да уствари представља повратак на основе доброг управљања. Министар Вујовић је подвукао и неопходност добрих анализа јавних политика, планирања и квалитетних статистичких података и истакао да је програмски буџет тачка спајања анализе јавних политика и статистике. Министар је на крају нагласио да је део реформи које су представљене учесницима округлог стола велики подухват, чија реализација захтева време од пар година, али да је од суштинске важности да се први корак начини одмах, као и да постоји реалан план спровођења и завршетка ових реформи.

Учесници округлог стола су изнели конструктивне коментаре, сугестије и предлоге за унапређење представљених радних верзија аката. Они су се генерално сагласили да се оваквим предлогом за унапређење постојећег система планирања иде у добром правцу јер се уводи ред у процес планирања, спровођења, координације и праћења спровођења јавних политика, те да он садржи добре механизме који обезбеђују основу за добро управљање у временима изазова за јавну управу.

Акциони план за спровођење Стратегије реформе јавне управе предвиђа усвајање прописа о којима се дискутовало на округлом столу – до краја 2015. године. У том смислу, кораци који предстоје су завршетак рада на предложеним прописима, спровођење јавне расправе и покретање формалне процедуре усвајања предложених прописа.

Записник са округлог стола можете пронаћи овде.