Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Конференција о подстицању предузетништва „Стартуј легално 2020”

22 / 01 / 2020

Директорка Републичког секретаријата за јавне политике, Бојана Тошић, била је један од говорника на конференцији о подстицању предузетништва „Стартуј легално 2020” одржаној 17. јануара 2020 године. Догађај је реализован у организацији Владе Србије и НАЛЕД-а, уз подршку пројекта Немачке развојне сарадње „Реформа јавних финансија – Агенда 2030“, који имплементира ГИЗ.

Програм „Стартуј легално“ представља велику иновацију јер почетнике у бизнису ослобађа плаћања пореза и доприноса током годину дана, као и сувишне администрације јер нема обавезе предфинансирања и не чека се на рефундацију. Захваљујући овом програму већ је отворено 780 фирми и радњи у којима посао има готово 850 особа.
У последњих пет година Србија је богатија за више од 53.000 фирми и предузетничких радњи и прошлу годину завршила је са 390.767 активних привредних субјеката по чему је 17. земља у Европи. Почетницима у бизнису на располагању је више од 10 државних програма подстицаја и локалне мере подршке, а ветар у леђа предузетништву дало би даље пореско растерећење, смањење бирократије и сиве економије.
Премијерка Ана Брнабић позвала је све који имају добру пословну идеју, да се упусте у бизнис и искористе неки од понуђених програма. Такође је истакла да је приоритет стимулисање запошљавања младих и инвестирање у науку, иновације, истраживање и развој и дигиталну економију, а све у циљу бржег економског раста и боље перспективе за све грађане Србије.
Поред Премијерке и директорке Републичког секретаријата за јавне политике, учешће на конференцији су узели и Амбасадор Немачке Томас Шиб, чланица Управног одбора НАЛЕД-а и извршна потпредседница Групе Горење Станка Пејановић.

Такмичење локалних самоуправа – Шампиони предузетништва 2020

На конференцији је озваничен и почетак такмичења за најпредузетнију локалну самоуправу – „Шампиони предузетништва 2020“, које организују Републички секретаријат за јавне политике и НАЛЕД, под покровитељством Владе и уз подршку Немачке развојне сарадње.
Циљ такмичења је да се подстакну локалне самоуправе да се активно укључе у стимулисање предузетништва у својим срединама кроз промоцију националних и локалних програма подршке, као и да се препознају и истакну примери најбоље праксе у Србији, односно подржи даља примена оних подстицајних мера које дају најбоље резултате.
Такмичење је једна од активности Националног програма за сузбијање сиве економије у циљу промоције одговорног предузетништва, а ранг листа локалних самоуправа биће објављивана на националном порталу посвећеном борби против сиве економије www.uzmiracun.rs, на месечном нивоу