Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Конференција о подстицању предузетништва „Стартуј легално 2020”

22 / 01 / 2020

Директорка Републичког секретаријата за јавне политике, Бојана Тошић, била је један од говорника на конференцији о подстицању предузетништва „Стартуј легално 2020” одржаној 17. јануара 2020 године. Догађај је реализован у организацији Владе Србије и НАЛЕД-а, уз подршку пројекта Немачке развојне сарадње „Реформа јавних финансија – Агенда 2030“, који имплементира ГИЗ.

Програм „Стартуј легално“ представља велику иновацију јер почетнике у бизнису ослобађа плаћања пореза и доприноса током годину дана, као и сувишне администрације јер нема обавезе предфинансирања и не чека се на рефундацију. Захваљујући овом програму већ је отворено 780 фирми и радњи у којима посао има готово 850 особа.
У последњих пет година Србија је богатија за више од 53.000 фирми и предузетничких радњи и прошлу годину завршила је са 390.767 активних привредних субјеката по чему је 17. земља у Европи. Почетницима у бизнису на располагању је више од 10 државних програма подстицаја и локалне мере подршке, а ветар у леђа предузетништву дало би даље пореско растерећење, смањење бирократије и сиве економије.
Премијерка Ана Брнабић позвала је све који имају добру пословну идеју, да се упусте у бизнис и искористе неки од понуђених програма. Такође је истакла да је приоритет стимулисање запошљавања младих и инвестирање у науку, иновације, истраживање и развој и дигиталну економију, а све у циљу бржег економског раста и боље перспективе за све грађане Србије.
Поред Премијерке и директорке Републичког секретаријата за јавне политике, учешће на конференцији су узели и Амбасадор Немачке Томас Шиб, чланица Управног одбора НАЛЕД-а и извршна потпредседница Групе Горење Станка Пејановић.

Такмичење локалних самоуправа – Шампиони предузетништва 2020

На конференцији је озваничен и почетак такмичења за најпредузетнију локалну самоуправу – „Шампиони предузетништва 2020“, које организују Републички секретаријат за јавне политике и НАЛЕД, под покровитељством Владе и уз подршку Немачке развојне сарадње.
Циљ такмичења је да се подстакну локалне самоуправе да се активно укључе у стимулисање предузетништва у својим срединама кроз промоцију националних и локалних програма подршке, као и да се препознају и истакну примери најбоље праксе у Србији, односно подржи даља примена оних подстицајних мера које дају најбоље резултате.
Такмичење је једна од активности Националног програма за сузбијање сиве економије у циљу промоције одговорног предузетништва, а ранг листа локалних самоуправа биће објављивана на националном порталу посвећеном борби против сиве економије www.uzmiracun.rs, на месечном нивоу