Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Циклус израде програма економских реформи (ЕРП)

21 / 09 / 2020

ЕРП је најважнији стратешки документ у економском дијалогу Европске уније и кандидата за чланство у ЕУ и део је припреме за учешће у процесу економског и фискалног надзора које се спроводи у свим државама чланицама ЕУ. ЕРП је тренутно и кровни економски документ Републике Србије, који има за циљ унапређење управљања економским политикама и економским развојем.

На радном доручку за новинаре одржаном 18. септембра 2020. године представљен је садржај овогодишњег ЕРПа и процес његове координације. Циљ је био да се јавност обавести о могућностима активног учешћа у процесу консултација који се спроводи током израде поменутог документа.

Директорка Републичког секретаријата за јавне политике (РСЈП) Бојана Тошић истакла је да су „реформе скупе, а буџет ограничен, па се приоритети морају пажљиво бирати”. Нагласила је да је РСЈП са Министарством финансија развио методологију за процену трошка сваке планиране мере, како би доносиоци одлука могли да се определе за оне које ће дати најбоље ефекте на живот грађана и пословни амбијент.

– Из године у годину квалитет ЕРПa је све бољи. Имамо похвале да је ово један од најбоље припремљених докумената у процесу приступања ЕУ. Међутим, уколико реформе дефинише сама Влада без учешћа стручне јавности, цивилног сектора, грађана, те реформе сами грађани неће доживети као своје. Неће доћи до спровођења, остаће само на папиру, нагласила је Тошић.

Помоћница директора у РСЈП-у Дијана Илић Зоговић истакла је да свака реформа треба да отклони или ублажи препреке идентификоване по областима и да узме и обзир и препоруке Европске комисије.

– Структурне реформе треба да се бирају тако да имају велики ефекат на унапређење конкурентности и привредни раст, као и на повећање животног стандарда грађана, али се сагледава и њихов утицај на животну средину, раст запослености и требало би да буду дефинисане у складу са тим, навела је Илић Зоговић.

Координаторка NKEU, Наташа Драгојловић говорила о важности овог документа, чија припрема је транспарентна, тако да стручна и шира јавност може све да испрати. Реформе које се спроводе чине пословање привреди извесним, али је такође и истакла да тај ЕРП никако није замена за План развоја Србије, кровног документа Републике Србије који доноси Влада и који треба да буде ускладјен са стратешким оквиром у ЕУ.

Учешће у дискусији поред горе наведених узеле су и Верица Игњатовић, вршилац дужности помоћника министра у Министарству финансија и Јелена Ранчић, саветница за регулаторну реформу из NALED-a.

Радни доручак за новинаре организован је у оквиру пројекта „Припреми се за учешће“ који спроводе CEP, NALED и портал European Western Balkans.