Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Србија креира иновације – Усвојена Стратегија паметне специјализације

06 / 03 / 2020

Влада Републике Србије је на седници одржаној 27. фебруара 2020. године усвојила Стратегију паметне специјализације.
Ова стратегија представља важан инструмент за побољшање иновационог и истраживачког екосистема у Републици Србији, као и за развој економије засноване на знању и иновацијама. Приоритетне области, идентификоване кроз процес израде овог документа, а у којима наша земља остварује конкурентне предности и у које је потребно даље инвестирати су: информационо-комуникационе технологије, храна за будућност, креативне индустрије, машине и производни процеси будућности.

„Један од планова ове Стратегије је да и образовање буде усмерено на индустрије које доносе квалитетно плаћена висококвалификована радна места која доприносе већем и бржем расту компанија. Реч је о једној свеобухватној теми која умрежава факултете, ректорате, научно технолошке паркове, кроз сарадњу науке и привреде, у циљу креирања високо стручних кадрова и развоја друштва заснованог на знању“, рекао је Младен Шарчевић, Министар просвете, науке и технолошког развоја.

ИТ индустрија, је најбрже растућа привредна грана у нашој земљи која нуди потенцијал развоја сопствених софистицираних софтверских решења и услуга, захваљујући растућем броју технолошких старт уп-а, предузетничком духу и порасту интересовања младих за ИТ науке.

Када је у питању пољопривреда, истиче се да промена навика савремених потрошача условљава потражњу за висококвалитетним и разноврсним производима. Да би наши прехрамбени производи ушли на напредна тржишта, произвођачи морају да се окрену високо-технолошкој и одрживој производњи, али и производима додате вредности, попут органских, функционалних производа, хране за потрошаче са специфичним потребама и других готових прехрамбених производа.

У области машина и производних процеса будућности домаћа привреда може да понуди компоненте за аутомобилску, железничку и авио индустрију, уређаје за сагоревање на ецо-фриендлy и одрживим горивима, паметне компоненте и алате, док развој креативне индустрије може да се очекује у области аудиовизуелне продукције, индустрије видео игара и паметне и активне амбалаже у којима је идентификован значајан потенцијал који треба искористити.

www.pametnaspecijalizacija.mpn.gov.rs