Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Србија креира иновације – Усвојена Стратегија паметне специјализације

06 / 03 / 2020

Влада Републике Србије је на седници одржаној 27. фебруара 2020. године усвојила Стратегију паметне специјализације.
Ова стратегија представља важан инструмент за побољшање иновационог и истраживачког екосистема у Републици Србији, као и за развој економије засноване на знању и иновацијама. Приоритетне области, идентификоване кроз процес израде овог документа, а у којима наша земља остварује конкурентне предности и у које је потребно даље инвестирати су: информационо-комуникационе технологије, храна за будућност, креативне индустрије, машине и производни процеси будућности.

„Један од планова ове Стратегије је да и образовање буде усмерено на индустрије које доносе квалитетно плаћена висококвалификована радна места која доприносе већем и бржем расту компанија. Реч је о једној свеобухватној теми која умрежава факултете, ректорате, научно технолошке паркове, кроз сарадњу науке и привреде, у циљу креирања високо стручних кадрова и развоја друштва заснованог на знању“, рекао је Младен Шарчевић, Министар просвете, науке и технолошког развоја.

ИТ индустрија, је најбрже растућа привредна грана у нашој земљи која нуди потенцијал развоја сопствених софистицираних софтверских решења и услуга, захваљујући растућем броју технолошких старт уп-а, предузетничком духу и порасту интересовања младих за ИТ науке.

Када је у питању пољопривреда, истиче се да промена навика савремених потрошача условљава потражњу за висококвалитетним и разноврсним производима. Да би наши прехрамбени производи ушли на напредна тржишта, произвођачи морају да се окрену високо-технолошкој и одрживој производњи, али и производима додате вредности, попут органских, функционалних производа, хране за потрошаче са специфичним потребама и других готових прехрамбених производа.

У области машина и производних процеса будућности домаћа привреда може да понуди компоненте за аутомобилску, железничку и авио индустрију, уређаје за сагоревање на ецо-фриендлy и одрживим горивима, паметне компоненте и алате, док развој креативне индустрије може да се очекује у области аудиовизуелне продукције, индустрије видео игара и паметне и активне амбалаже у којима је идентификован значајан потенцијал који треба искористити.

www.pametnaspecijalizacija.mpn.gov.rs