Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Реформа прописа за развој Србије

05 / 02 / 2018

Један од приоритета Владе Србије је реформа прописа јер су бољи, ефикасни или „паметни“ прописи битни предуслови за друштвени и економски развој, истакао је у Берлину министар правде и државне управе Никола Селаковић.

На конференције о реформи регулативе, Селаковић је истакао да је циљ реформи „да имамо транспарентне и инклузивне законодавне процедуре, да консултујемо све заинтересоване стране и испоштујемо све легитимне интересе“.

Циљ Владе је и да искорени корупцију и спречи да се интереси појединаца представљају као јавни интереси, као и да Србија добије прописе бољег квалитета који ће трајати, нагласио је министар правде.

„Данас, а посебно током економске и друштвене кризе, граћани с правом захтевају од влада да постигну више са мање. Ова парадигма важи за све сфере јавног живота, укључујући и регулаторну политику. Да бисмо ово постигли морамо да спроведемо реформу, која мора да пружи друштву нето добит – позитивне ефекте који превазилазе цену по друштво“, поручио је Селаковић.

Према његовим речима, регулаторна реформа није ништа ново за Србију јер се ове године улази у другу деценију непрекидних напора ка побољшању регулаторне политике у земљи.

Министар је учесницима конференције такође указао да већ 20 година Србија реформише своје друштво покушавајући да уведе слободно и конкурентно тржиште и да се демократизује.

„Овај прелазни процес већ дуго траје, али и даље оптерећује све нивое власти услед појачане регулаторне активности. Усвајање закона ЕУ захтева да администрација и законодавна тела раде без престанка“, рекао је министар и подсетио да је Скупштина Србије донела готово хиљаду прописа у последње четири године.

Министар је најавио доношење нове стратегије регулаторне реформе, као и нацрт резолуције Народне Скупштине о побољшању законодавног процеса.

„Ова два документа би требало да поставе циљеве реформе у овој области и мере потребне за њено постизање. Очекујемо да ова два стратешка документа пруже подстицај побољшању законских одредаба које одрећују савремене регулаторне инструменте, консултационе процедуре, методологије писања прописа и касније анализе“, налгасио је Селаковић.