Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Размена искустава Србије и Молдавије

05 / 11 / 2018

Током студијске посете делегације Републике Србије, представници Републичког секретаријата за јавне политике, Министарства унутршњих послова, Министарства привреде, Министарства заштите животне средине, Министарства финансија и Канцеларије за информацијоне технологије и електронску управу имали су прилику да се упознају са целокупном реформом јавне управе Републике Молдавије, са посебним освртом на недавно формирани аутоматизовани информациони систем за управљање и издавање дозвола као и мултифункционални центар за пружање јавних услуга.

Представници делегације Републике Србије су поред бројних примера добре праксе у оквиру еминентних државних институција имали прилику да се сусретну са генералним секретаром Валде Републике Молдавије гђом Лилијом Палом. Госпођа Пала је говорила о приоритетним циљевима извршног одбора где је издвојила унапређење пословног окружења, подстицање инвестиција и подршку конкурентности домаћих предузећа. Нагласила је да је у оквиру реформе јавне управе преполовљен број министарстава и број процедура.Испред делегације Републике Србије в.д. заменика директора Републичког секретаријата за јавне политике гђа Сања Мешановић говорила је о досада реализованим активностима на пројекту е-ПАПИР, приоритетима рада Владе и реформи јавне управе у целости, са посебним освртом на недавно донет Закон о планском систему.

Током разговора размењена су мишљења о бројним темама од заједничког интереса, као што је наставак реформе јавне управе, процес доношења и усклађивања јавних политика, као и иновативним решењима за стратешко планирање. Закључено је да су размене искустава и упознавање са примерима добрих пракси јединствене прилике за успостављање пратнерства и продубљивање будуће сарадње.
Делегација Републике Србије боравила је у Републици Молдавији од 22. до 24. октобра 2018. током које је имала прилику да се упозна са радом, достигнућима и будућим плановима институција које су укључене у реформу јавне управе и иплементацију јединственог управног места за издавање дозвола. Студијска посета је реалзована уз подршку Светске банке која један од партнера на реализацији пројекта е-ПАПИР.