Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Програми подршке иновативним привредницима

06 / 02 / 2019

Фонд за иновациону делатност је на свечаном скупу у Научно-технолошком парку објавио наставак два програма подршке домаћим иновативним компанијама – Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација.

Програми су намењени развоју иновативних технологија, производа и услуга са тржишном применом и великим потенцијалом за комерцијализацију. Средства су обезбеђена из буџета Републике Србије са раздела Министарства просвете науке и  технолошког развоја, кроз Пројекат за унапређење конкурентности и запошљавања , који Србија спроводи у сарадњи са Светском банком. За 2017. годину издвојено је укупно 2,7 милиона еура.

У оквиру Програма раног развоја обезбеђена су бесповратна средства до 80 000 еура по пројекту,  са намером да  се подржи опстанак компанија током критичне фазе истраживања и развоја, и омогући српским привредницима да развију ефективне пословне капацитете помоћу којих ће своје иновације пласирати на тржиште.

У оквиру Програма суфинансирања иновација  додељују се бесповратна средства у износу до 300 000 еура по пројекту, компанијама којима су потребна знатна финансијска средства за реализацију развојног циклуса технолошких иновација и покривање високих трошкова за пренос истраживања у комерцијално одржив производ.

Компаније могу пријавити пројекат из било које области науке и технологије и из било ког индустријског сектора. Рок за подношење пријава траје од 1.јуна до 1.септембра 2017.године.

Скуп је отворио Младен Шарчевић, министар просвете науке и технолошког развоја, а пристунима се поред представника Светске банке, Научно-технолошког парка и Фонда за иновациону делатност, обратила и др Јасна Атанасијевић, в.д. директорке Републичког секретаријата за јавне политике. Она је истакла да пројекат “Унапређење конкурентности и запошљавања” подржава иновационо предузетништво тиме што подржава активности Фонда за иновациону делатност, али и тиме што пружа подршку стварању бољег и квалитетнијег иновационог екосистема. Улога Републичког секретаријата за јавне политике на овом пројекту је да координара све актере у циљу јачања конкурентности. С тим у вези, Републички секретаријат за јавне политике врши координацију свих учесника у пројекту, попут Министарства привреде, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Националне службе за запошљавање, Развојне агенције Србије и Иновационог фонда. У циљу јачања конкурентности српске привреде  значајну улогу имају иновације које треба да се пласирају на тржишту, односно повезивање науке и привреде.