Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Predstavnici Srbije na konferenciji OECD-a u Parizu

06 / 02 / 2018

Делегација Републике Србије учествовала је 25. и 26. фебруара 2016. године на конференцији “Конкурентност за економски раст Југоисточне Европе“ под окриљен Организације за економску сарадњу и развој (ОЕCD) у Паризу.

Шеф делегације Милован Филимоновић, државни секретар у Министарству финансија, представио је првог дана конференције досадашњу сарадњу Србије и OECD-a. Србија већ учествује у раду комитета и директората OECD-a у области пољопривреде, шумарства, образовања, трговине, малих и средњих предузећа и у другим областима. Циљана подршка Србији спроводи се и у оквиру заједничног програма Европске Комисије и OECD-a „СИГМА“ у области реформе јавне администрације као и кроз регионални програм OECD-a за Југоисточну Европу који покрива теме као што су трговина, наука и иновације, секторске и индустријске политике и друге области.

Филимоновић је нагласио да би Србија имала додатне користи од учешћа у раду комитета за инвестиције OECD-a и у анализама Србије од стране OECD-a у области инвестиција и иновација. Представници OECD-a су подржали предлоге делегације Републике Србије и исказали спремност за интензивнију сарадњу са Србијом, најпре кроз идентификацију приоритетних области за сарадњу у току 2016. године.

Другог дана конференције, Јасна Атанасијевић, директорка Републичког секретаријата за јавне политике, учествовала је у панелу на тему хоризонталних политика са циљем унапређења конкурентности. Она је представила учесницима мере које спроводи Република Србија а које су у великој мери саставни део Програма економских реформи, који се усваја на годишњем нивоу у оквиру процеса приступања Европској Унији.

Током конференције представљена је и најновија публикација OECD-a „Конкурентност у Југоисточној европи: оквир за јавне политике“. Ова публикација анализира економије у региону у 16 различитих сектора, врши поређење између економија и садржи важне препоруке за доносиоце јавних политика у Југоисточној Европи.

Више информација о конференцији можете прочитати на: http://www.oecd.org/investmentcompact/competitiveness-growth-see-conference.htm

Публикацију „Конкурентност у Југоисточној Европи: оквир за јавне политике“ можете преузети на:

http://www.oecd-ilibrary.org/development/competitiveness-in-south-east-europe_9789264250529-en