Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Представљена студија о високом образовању и тржишту рада

06 / 02 / 2018

У организацији Републичког секретаријата за јавне политике и у тесној вези са Министарством просвете, науке и технлошког развоја, 27. маја 2016.године, одржана је презентација прелиминарних резултата студије о високом образовању и приликама на тржишту рада за високо образована незапослена лица у Републици Србији.

Ова студија део је шире, регионалне студије коју је 2015. године поручила Европска комисија за земље Западног Балкана у оквиру регионалне Платформе за образовање и обуке која је покренута 2012. године у сарадњи са министрима надлежним за послове просвете.

Аутори студије која се односи на Републику Србију су проф. Милица Увалић, редовни професор на Факултету политичких наука Универзитета у Перуђи, Одсек за економију, финансије и статистику и др William Bartlett, виши научни сарадник за политичку економију у југоисточној Европи Лондонске школе за економију и политичке науке (ЛСЕ).

На овом скупу министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић са сарадницима представио је резултате рада на унапређењу високог образовања у складу са потребама тржишта рада.  У име посебног тима министартва који ради на изради НОК (Националног оквира кавалификација) и постигнутим резултатима у овом процесу говорио је проф Синиша Ђурашевић. У контексту европских интеграција и  искуства суседних земаља у изради националних оквира квалификација, истакнута је улога НОК као алата,  који ће помоћи да процес препознавања и одређивања нивоа квалификација у нашој земљи убудуће буде мобилнији  и што квалитетнији.

Обе презентације изазвале су значајно интересовање стручне јавности, уз накнадну конструктивну дискусију и коментаре присутних, представника  министарстава, владиних тела,  академске заједнице, високошколских институција, организацја цивилног друштва, пословних и  стручних удружења,међународних институција.

Скуп је део ширег контекста процеса реформи у области конкурентности и запошљавања, у оквиру пројекта Competitiveness and Jobs који се финансира из зајма Светске банке и пратећег гранта финансираног из Competitive Industries and Innovation Program trast фонда, у циљу промоције и размене информација и сазнања међу органима државне управе и са заинтересованом јавношћу ради боље, транспарентније и ефикасније координације јавних политика у области конкурентности и запошљавања.

Презентацију прелиминарних резултата студије о високом образовању и приликама на тржишту рада за високо образована незапослена лица можете преузети овде.