Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ПОКРЕНУТ ПИЛОТ ПРОЈЕКАТ „УЧИОНИЦА КАКВУ ЖЕЛИМ“

08 / 06 / 2021

Републички секретаријат за јавне политике Владе Републике Србије (РСЈП) у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја реализује пилот пројекат „Учионица какву желим“. Циљ пилот пројекта је развој предузетничког размишљања код ученика од 1. до 4. разреда основне школе. Пројекат се спроводи у десет основних школа на територији града Београда.

У оквиру РСЈП, основали смо Групу за иновације у јавним политикама, по узору на овакве јединице (policy lab) у свету,  са циљем да осмишљава иновативна решења ради  унапређења јавних политика, у овом конкретном случају образовања. Образовање је свакако један од најважнијих сегмента развоја сваког друштва. Овај пројекат је осмишљен у сарадњи са учитељицама, а Министарство је препознало наш рад  и заједно са нама кренуло у реализацију овог пројекта на један другачији, иновативан начин. Развој предузетничких вештина је свакако нешто на чему треба као нација више да радимо, а улагање у децу је најбоља инвестиција за будућност.

Опремање учионице смо поставили као креативан задатак деци, која користећи групно финансирање као модел за прикупљање средстава треба да остваре своју визију, а то је учионица по њиховој жељи и мери. Идеја је да покажемо деци кроз практичан задатак опремања своје учионице,  пут од идеје до реализације једне идеје, да науче процес и схвате да то захтева много различитих знања и вештина.

Пројекат је конципиран као пилот, јер се ради на изузетно малом узорку, како би се тестирало ново решење, и тек након спроведеног пројекта и његове евалуације могло доћи до закључка да ли је и у којој мери успешан, те да ли је оправдано ићи у даљу реализацију истог на ширем кругу учесника.

Кампање које су ђаци осмислили заинтересовани ће моћи да виде на интернет платформи „Donacije.rs“ од 7. до 20. јуна 2021. године, путем линка https://ucionica.donacije.rs/ucionica/ . Сви који подрже дечје идеје добиће и неку од симболичних, али веома маштовитих и оригиналних награда, коју су припремили ученици. Захваљујемо се фондацији Каталист која стоји иза ове платформе.

Захваљујемо се школама учесницама, учитељицама и деци која учествују у реализацији овог пројекта!

Пројекат су подржали пројекат Немачко-српске развојне сарадње “Подршка реформи јавне управе у процесу приступања ЕУ” који спроводи ГИЗ, као и „Немачко-српска иницијатива за одрживи раст и запошљавање“. У пројекат су се као партнери укључили и представници финансијског и приватног сектора који су донацијама подржали „мале предузетнике“. Велику захвалност дугујемо Ерсте банци и компанијама Цетин, Roaming Networks, Књаз Милош, и Позитив МВП.

На каналима РТС-а од јесени биће емитоване едукативно-забавне дечје емисије које ће приказати цео процес од идеје до реализације овог пројекта. Овом приликом се захваљујемо Радио телевизији Србије која је од почетка препознала овај пројекат као квалитетан и другачији и која је желела да читав процес сними и преточи у дечије забавно – образовне емисије. Нарочито се захваљујемо Редакцији школског програма РТС-а на изузетној сарадњи и сјајно обављеном послу.