Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Почео са радом портал „еКонсултације“- грађани укључени у доношење одлука

16 / 12 / 2021

БЕОГРАД, 16. децембар - Портал еКонсултације пуштен је данас у рад као саставни део портала е-Управа. Нова платформа омогућава грађанима да на једном месту нађу и имају увид у све прописе и документе јавних политика, и то од самог почетка процеса њихове израде.

Том приликом, председница Владе Србије, Ана Брнабић је казала да је данас велики дан за демократију у Србији када, како је навела, почиње нова ера у начину писања и усвајања закона и подзаконских аката, и истакла да усвајање закона и подзаконских аката неће бити могуће без транспарентних консултација са грађанима, организацијама цивилног друштва и привредним удружењима.

Такође, истакла је да је данас обавеза да се у све фазе доношења закона и докумената јавних политка укључе представници заинтересованих страна и позвала грађане, организације цивилног друштва и привредна удружења да посете портал и укључе се у све процесе доношења јавних докумената који су им важни. Поред председнице Владе, на промоцији су говорили директор Канцеларије за ИТ и еУптаву, Михаило Јовановић, директорка Републичког секретаријата за јавне политике, Бојана Тошић, и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић рекао је да Тренутно 3.800 институција користи портал еУправа, а да је на тој платформи регистровано 1.112.000 грађана“

„Портал „еКонсултације“ успостављен је као алат који ће рад Владе и других институција учинити још транспарентнијим, док ће грађани моћи да дају свој допринос доношењу одлука које се на њих односе“ – изјавила је Бојана Тошић, директорка РСЈП-а

„Успостављање овог портала има за циљ да процес консултација додатно оснажи, чиме ће сарадња са грађанима, цивилним друштвом, пословном заједницом и заинтересованим странама бити подигнута на један виши ниво и још јачи партнерски однос.

Жеља нам је да портал постане место договора о томе шта желимо и како то да остваримо.

Портал „еКонсултације“ представља кућу приватно-јавног дијалога“- закључила је Тошић.

Израду портала подржао је пројекат Немачко-српске развојне сарадње „Подршка реформи јавне управе у Србији у процесу приступања ЕУ“, који спроводи ГИЗ.