Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Почео са радом портал „еКонсултације“- грађани укључени у доношење одлука

16 / 12 / 2021

БЕОГРАД, 16. децембар - Портал еКонсултације пуштен је данас у рад као саставни део портала е-Управа. Нова платформа омогућава грађанима да на једном месту нађу и имају увид у све прописе и документе јавних политика, и то од самог почетка процеса њихове израде.

Том приликом, председница Владе Србије, Ана Брнабић је казала да је данас велики дан за демократију у Србији када, како је навела, почиње нова ера у начину писања и усвајања закона и подзаконских аката, и истакла да усвајање закона и подзаконских аката неће бити могуће без транспарентних консултација са грађанима, организацијама цивилног друштва и привредним удружењима.

Такође, истакла је да је данас обавеза да се у све фазе доношења закона и докумената јавних политка укључе представници заинтересованих страна и позвала грађане, организације цивилног друштва и привредна удружења да посете портал и укључе се у све процесе доношења јавних докумената који су им важни. Поред председнице Владе, на промоцији су говорили директор Канцеларије за ИТ и еУптаву, Михаило Јовановић, директорка Републичког секретаријата за јавне политике, Бојана Тошић, и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић рекао је да Тренутно 3.800 институција користи портал еУправа, а да је на тој платформи регистровано 1.112.000 грађана“

„Портал „еКонсултације“ успостављен је као алат који ће рад Владе и других институција учинити још транспарентнијим, док ће грађани моћи да дају свој допринос доношењу одлука које се на њих односе“ – изјавила је Бојана Тошић, директорка РСЈП-а

„Успостављање овог портала има за циљ да процес консултација додатно оснажи, чиме ће сарадња са грађанима, цивилним друштвом, пословном заједницом и заинтересованим странама бити подигнута на један виши ниво и још јачи партнерски однос.

Жеља нам је да портал постане место договора о томе шта желимо и како то да остваримо.

Портал „еКонсултације“ представља кућу приватно-јавног дијалога“- закључила је Тошић.

Израду портала подржао је пројекат Немачко-српске развојне сарадње „Подршка реформи јавне управе у Србији у процесу приступања ЕУ“, који спроводи ГИЗ.