Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Почела кампања „Месец заштите пчела”

08 / 03 / 2019

У уторак, 5. марта 2019, у Палати Србија у Београду, одржан је први округли сто, којим је званично отпочела кампања „Месец заштите пчела”, под слоганом „Чувањем пчела чувамо себе.” Скуп је окупио пчеларе, пољопривреднике, стручњаке из области заштите биља и заштите животне средине, представнике ресорних институција и медије.

Пчеле опрашују више од 80% биљака које користимо у исхрани, а од њих зависи наш сваки трећи залогај. Оне су најбољи показатељ безбедне животне средине за човека јер могу да живе само у здравом и чистом окружењу. Међутим, њихова популација је протеклих година у значајном паду. Производња меда у Србији опала је са 12.000 тона у 2015. години, на 7.000 тона у 2017. години, а дешава се да фонд пчела падне и за петину годишње.

Окупљени на округлом столу изнели су најзначајније факторе који угрожавају живот пчела. То су тровање, до којег најчешће долази услед праксе запрашивања крпеља и комараца из ваздуха или неодговорне употребе пестицида у пољопривреди, од којих су многи недозвољени и набављени на црном тржишту. Такође, пчеларство је оптерећено и значајном бирократијом, као и проблемом недостатка кадровских капацитета у надлежним инспекцијама. Наредни округли столови одржаће се у Новом Саду (14. марта) и Чачку (26. марта). Поред округлих столова, сви заинтересовани за тему могу послати предлоге решења и оцењивати већ пристигла, путем сајта www.jpd.rs Кампању је покренуо Савез пчеларских организација Србије у оквиру четворогодишњег пројекта Јавно – приватног дијалога за развој, који финансира Америчка агенција за медјународни развој (УСАИД), а спроводи НАЛЕД у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике.