Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Паметна специјализација – модеран приступ економском развоју

04 / 04 / 2019

У циљу израде Стратегије истраживања и иновација за паметне специјализације, у Научно-технолошком парку Београд одржано je више радионица поводом почетка јавно-приватног дијалога са представницима привреде, академског и владиног сектора.

Циљ стратегије је да подигне конкурентност економије једне државе или региона, да допринесе привредном расту и напретку друштва повезујући истраживачке и иновационе снаге и ресурсе са ограниченим бројем приоритетних привредних области, рекао је министар просвете, науке и технолошког развија Младен Шарчевић.

Обраћајући се учесницима министар просвете је оценио да је паметна специјализација модеран приступ економском развоју који се базира на знању.

Шарчевић је објаснио да стратегија истраживања и иновација за паметне специјализације утврђује приоритете развоја који су базирани на истраживачким, иновационим и економским потенцијалима једног друштва, али и на континуираном јавно приватном дијалогу.

Он је навео да је процес израде Стратегије паметне специјализације у Србији покренут почетком 2017. године.

Тим процесом координира Министарство просвете, науке и технолошког развоја, али су у процес укључене и друге релевантне институције, као што су Министарство привреде, Републички секретаријат за јавне политике, Привредна комора Србије, Српска академија наука и уметности и други.

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Виктор Недовић истакао је да се у претходном периоду доста радило на овом процесу.

Ми као представници владиних институција своју улогу видимо у томе да успемо да организујемо и да чујемо глас оних којих се ово највише тиче. У томе је и суштина паметне специјализације. То је прва стратегија која на овај начин покушава да дође до кључних области приоритета у које треба инвестирати, казао је он.

Према његовим речима, циљ је да наше друштво и привреда постану регионално, европски и глобално конкурентни.

На скупу су говорили и директорка Научно-технолошког парка Гордана Даниловић Грковић и Никола Радовановић из Обједињеног истраживачког центра Европске комисије.

Детаљније о Стратегији паметне специјализације. https://pametnaspecijalizacija.mpn.gov.rs/