Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Одржана радионица на тему „Улога иновационог предузетништва у реформском процесу у Србији”

06 / 02 / 2018

У организацији Републичког секретаријата за јавне политике и Светске банке, уз подршку Научно-технолошког парка Звездара, 2. фебруара 2017. године одржана је радионица на тему „Улога иновационог предузетништва у реформском процесу у Србији“.

Радионица је организована као део широког консултативног процеса између државе и привреде, у циљу планирања активности Владе и стварања бољег привредног амбијента у Републици Србији. Радионица је била изузетно посећена, и позиву су се одазвали представници министарства за државну управу и локалну самоуправу, министарства привреде, министарства просвете, науке и технолошког развоја, министарства трговине, туризма и телекомуникација, Иновационог фонда, представници стартап компанија, представници УНДП, Светске банке.

Радионицу је отворила министарка надлежна за државну управу и локалну самоуправу Ана Брнабић, која је и на челу Министарског савета за ИТ. Савет за ИТ поред стратешког планирања, решава и конкретне специфичне проблеме у привредном ИТ сектору, мапира баријере на које овај сектор наилази у свом пословању, и координира активности Владе у циљу конкретног решавања тих препрека. Ана Брнабић је истакла да је Савет за ИТ препознао да постоји  изузетно велики потенцијал иновационих стартап компанија, који на почетку рада Савета није био узет у обзир, те да ће се надлежност Савета проширити, као и да ће се конкретним мерама државе подржати механизми који доприносе развоју тог потенцијала.  Такође је истакла да је највиши приоритет Министарства државне управе и локалне самоуправе увођење електронске управе, у циљу пружања квалитетнијих услуга грађанима и привреди.

Др Јасна Атанасијевић, в.д. директорка Републичког секретаријата за јавне политике истакла је да је велики проблем у планирању јавних политика и изради анализа, недоступност и лош квалитет података, те да је од изузетне важности   одржавати  отворен дијалог са привредом у циљу прикупљања релевантних података. Напоменула је да је веома значајно да сви у тој комуникацији буду отворени, и да је рад Републичког секретаријата за јавне политике уско повезан са реформама науке, образовања и инвестиционе политике.

Представник РСЈП представио је презентацију на тему Тренутно стање и потенцијали иновационог предузетништва у Србији, док је представник Светске банке на основу израљене студије „Програм реформи у области иновација и предузетништва у Србији“, издвојио четири кључне теме (конкуренција, образовање односно људски капитал, финансирање и истраживања) и отворио дискусију. Након тога, одржан је Панел на коме су представници привреде (старт аппредузећа) отворено говорили на следеће теме: 1. образовање 2. инвестирање и пословна подршка 3. сарадња науке и привреде 4. сарадња старт ап предузећа и великих компанија 4. пословно окружење и улога државе.

Сва излагања изазвала су значајно интересовање учесника, конструктивну дискусију и коментаре присутних представника министарстава, НТ парка Звездара, међународних институција и представника привреде.

Републички секретаријат за јавне политике је иницијатор скупа јер је препознат значај и потенцијал стартап компанија, односно иновационог предузетништва у реформском процесу у Србији, као и значај дијалога свих релевантних институција у процесу дефинисања јавне политике. Ова пракса ће бити настављена и даље, у смислу организовања радионица, панела и округлих столова, ради прикупљања података у што ширем консултативном процесу.

Презенатацију са одржане радионице можете преузети овде.