Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Копаоник Бизнис форум

06 / 02 / 2018

Без структурних реформи не може да се изгради трајно одржива привреда Србије – главна је порука 23. Копаоник бизнис форума, који је трајао од 8. до 10. марта 2016. године.

У овој и наредној години, кључне мере економске агенде Владе Републике Србије, морају бити усмерене на повећање ефикасности државне управе – рационализацију броја запослених, смањење удела трошкова државне управе у БДП-у, завршетак реструктуирања великих јавних предузећа, као и подршку домаћим инвеститорима – закључено је на догађају, који је окупио више од 980 учесника и 137 панелиста из земље и региона.Један од бројних панела на Форуму, под називом „Перспектива локалног развоја и условапословања“ водила је, као модератор Јасна Атанасијевић – директорка Републичког секретаријата за јавне политике и представник Савеза еконoмиста Србије.

На панелу је истакнута заједничка тежња Владе и одговорних појединаца и лидера на локалном нивоу, да је неопходна рационализација, али спроведена праведно, како би функције локалне самоуправе биле оптимализоване. Поред рационализације, учесници панела су навели да је неопходно спровести и процесе децентрализације, како би економски ефекти на локалном нивоу били бољи. Најбољи правац у ком треба да иде децентрализација, јесте, да град у којем је седиште управног округа буде окосница тог округа и предводник развоја суседних мањих општина- закључио је Иван Бошњак, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Мисија Форума и Савеза економиста јесте да се креира платформа за аргументовану расправу и понуди допринос за општи консензус за реформе – закључено је на скупу. Томе су ове године свој допринос на теме тродневног Форума – Економске последице нове реалности, Реформа државе и јавних предузећа, и Наредни кораци у наставку реформи – дали бројни представници Владе и локалне самоуправе, економски стручњаци, академски представници, гости из иностранства, амбасадори, као и представници страних и и домаћих инвеститора.