Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Конференција Дунавског региона о науци и привреди

16 / 04 / 2018

На Економском факултету у Београду одржана је конференција под називом „Превазилажење баријера код управљања истраживачким пројектима социјалних и технолошких иновација у дунавском региону”, на којој је учествовало више од 70 стручњака из региона из области иновација, науке и бизниса.

Истакнуто је да су инвестиције у физички и људски капитал постале кључне детерминанте привредног раста, док је  главно уско грло за  ефектнији развој иновационе делатности  везан за недостатак знања и практичних вештина.

Србија је подигла квалитет и број научних активности и радова у последњих 10 година, и сада се налази на 46. месту по продукцији научних радова на свету. – истакли су представници министарства просвете и најавили да ће министартсво упутити  јавни позив за 1000 младих научника да узму активно учешће  у оквиру домаћих научних институција како би привреда добила значајан подстрек.

Уз две панел дискусије, конференција је завршена радионицом у којој су учесници решавали задати проблем коришћењем приступа 5 врата који је осмислила Regina Rowland, партнер на пројекту „Excellence-in-ReSTI. Дунавски транснационални пројекат „Excellence-in-ReSTI: Excellence in research, social and technological innovation project management“ је пројекат Европске уније који укључује 11 партнера из девет земаља у региону Дунава: Аустрију, Бугарску, Хрватску, Словенију, Мађарску, Чешку, Србију, Црну Гору и Босну и Херцеговину. Циљ овог пројекта је уклањање недостатака у знању и вештинама у управљању пројектима социјалних и технолошких иновација у региону.