Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Финансијска подршка иновацијама

06 / 02 / 2018

Иновативни пројекти српских предузећа – укупно 25 подржани су са 2,45 милиона евра у виду бесповратних средстава у оквиру програма подршке технолошким иновацијама.

У оквиру Програма раног развоја, који је намењен предузећима у раној фази развоја, бесповратна средства су одобрена за 20 иновативних пројеката у укупном износу 1,45 милиона евра, док су у оквиру Програма суфинансирања иновација средства у износу од 1 милион евра одобрена за пројеката.

Појединачно, српска предузећа су на свечаности коју је организовао Фонд за иновациону делатност у Скупштини града Београда, за своје иновативне пројекте добили до 80.000 евра бесповратних средстава у оквиру Програма раног развоја, односно до 300.000 евра у оквиру Програма суфинасирања иновација.

Ова два програма, које је Фонд успешно спроводио у периоду 2011-2016. захваљујући средствима из ИПА фондова Европске уније, представљају дугорочно одржив механизам финансирања иновативног предузетништва.

Програми су намењени развоју иновативних технологија, производа и услуга са тржишном применом и великим потенцијалом за комерцијализацију. У овогодишњем циклусу програми се финансирају у износу од 2,7 милиона евра из буџета Републике Србије – Министарства просвете, науке и технолошког развоја кроз Пројекат за унапређење конкурентности и запошљавања, којим координира Републички секретаријат за јавне политике.

Намера Владе је да подржи развој иновационог предузетништва, кроз јачање везе између науке и привреде, и примену различитих финансијских инструмената којима се подстиче оснивање нових и јачање постојећих иновационих компанија, тако да ће следеће године биће опредељен много већи буџет за иновације- најављено је на свечаности.

Детаљније: Саопштење Фонда за иновациону делатност