Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Дијалогом до реформи за милион грађана Србије

23 / 11 / 2021

Пројекат „Јавно-приватни дијалог за развој“ , у протекле четири године, реализовао је НАЛЕД у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике, уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој. Према речима директорке мисије УСАИ-да у Србији Сузан Фриц, циљ пројекта био је да се изгради партнерски однос између сва три сегмента друштва у спровођењу политика од јавног значаја и оснажи цивилни сектор за заговарање реформи.

Према речима председника Управног одбора НАЛЕ-да Владислава Цветковића, тренутно је за заједнички рад на реформама отворено 97% пословних удружења, 80% јавног сектора и 70% привреде.
– С друге стране, према нашем истраживању, погледи на успешност јавно-приватног дијалога у пракси се значајно разликују. Привреда истиче да су нацрти прописа сада доступнији на време и у том сегменту је забележен значајан позитиван помак, али морамо да имамо у виду да и привредници и удружења указују да је за последње три године опала њихова укљученост у регулаторни процес. У циљу промене тог тренда и јачања међусекторске сарадње припремили смо Водич за јавно-приватни дијалог – истакао је Цветковић.
„Прописи се више не пишу иза затворених врата нити привреда или приватни сектор седа за сто са државом само да би критиковала, већ долази са предлозима и анализама заснованим на чињеницама и подацима“ – истакла је Бојана Тошић, директорка Републичког секретаријата за јавне политике. Такође је нагласила да су се у претходном периоду десиле кључне ствари које су оснажиле изградњу партнерког односа сва три сегмента друштва – „Доношењем Закона о планском систему консултације су системски постављене, како у законодавни, тако и у процес доношења докумената јавних политика. Иако су консултације постојале и пре доношења Закона, овим путем је омогућено да привредници, цивилно друштво и сви грађани од самог почетка учествују у креирању промена“.
Доношење закона и примена прописа били би значајно ефикаснији уколико би били реализовани у сарадњи са привредом, заједничка је оцена јавног, приватног и цивилног сектора у Србији. Међутим, готово две трећине удружења и половина привредника сматра да се њихови ставови не уважавају довољно, због чега је потребно јачати комуникацију и активније укључити привреду у почетне фазе израде регулативе, саопштено је на завршној конференцији пројекта „Јавно-приватни дијалог за развој“.
„ Портал еКонсултације је друга кључна ствар која је реализована у претходном периоду и тренутно је у завршној фази. Овај портал пружа могућност свим грађанима, привреди и асоцијацијама да од самог почетка буду укључени у израду неког документа, добију информацију о оснивању радне групе, да имају увид у текст документа у различитим фазама, да дају своје предлоге, сугестије и коментаре, а са друге стране управа ће бити у обавези да све то узме у разматрање и да образложи зашто неке предлоге не може да интегрише у текс прописа“ – истакла је Тошић.
Како би сарадња три сектора наставила да се развија и по завршетку пројекта, на скупу је представљена и Декларација подршке јавно-приватном дијалогу чији се потписници обавезују да ће све заинтересоване стране благовремено бити укључене у процес увођења нових или мењања постојећих прописа. Институције ће узимати у обзир све пристигле примедбе и сугестије, прописи и документа јавних политика доносиће се уз спровођење јавне расправе, а сви нацрти закона биће јавно доступни за коментаре на сајту Владе.