Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Дијалогом до реформи за милион грађана Србије

23 / 11 / 2021

Пројекат „Јавно-приватни дијалог за развој“ , у протекле четири године, реализовао је НАЛЕД у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике, уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој. Према речима директорке мисије УСАИ-да у Србији Сузан Фриц, циљ пројекта био је да се изгради партнерски однос између сва три сегмента друштва у спровођењу политика од јавног значаја и оснажи цивилни сектор за заговарање реформи.

Према речима председника Управног одбора НАЛЕ-да Владислава Цветковића, тренутно је за заједнички рад на реформама отворено 97% пословних удружења, 80% јавног сектора и 70% привреде.
– С друге стране, према нашем истраживању, погледи на успешност јавно-приватног дијалога у пракси се значајно разликују. Привреда истиче да су нацрти прописа сада доступнији на време и у том сегменту је забележен значајан позитиван помак, али морамо да имамо у виду да и привредници и удружења указују да је за последње три године опала њихова укљученост у регулаторни процес. У циљу промене тог тренда и јачања међусекторске сарадње припремили смо Водич за јавно-приватни дијалог – истакао је Цветковић.
„Прописи се више не пишу иза затворених врата нити привреда или приватни сектор седа за сто са државом само да би критиковала, већ долази са предлозима и анализама заснованим на чињеницама и подацима“ – истакла је Бојана Тошић, директорка Републичког секретаријата за јавне политике. Такође је нагласила да су се у претходном периоду десиле кључне ствари које су оснажиле изградњу партнерког односа сва три сегмента друштва – „Доношењем Закона о планском систему консултације су системски постављене, како у законодавни, тако и у процес доношења докумената јавних политика. Иако су консултације постојале и пре доношења Закона, овим путем је омогућено да привредници, цивилно друштво и сви грађани од самог почетка учествују у креирању промена“.
Доношење закона и примена прописа били би значајно ефикаснији уколико би били реализовани у сарадњи са привредом, заједничка је оцена јавног, приватног и цивилног сектора у Србији. Међутим, готово две трећине удружења и половина привредника сматра да се њихови ставови не уважавају довољно, због чега је потребно јачати комуникацију и активније укључити привреду у почетне фазе израде регулативе, саопштено је на завршној конференцији пројекта „Јавно-приватни дијалог за развој“.
„ Портал еКонсултације је друга кључна ствар која је реализована у претходном периоду и тренутно је у завршној фази. Овај портал пружа могућност свим грађанима, привреди и асоцијацијама да од самог почетка буду укључени у израду неког документа, добију информацију о оснивању радне групе, да имају увид у текст документа у различитим фазама, да дају своје предлоге, сугестије и коментаре, а са друге стране управа ће бити у обавези да све то узме у разматрање и да образложи зашто неке предлоге не може да интегрише у текс прописа“ – истакла је Тошић.
Како би сарадња три сектора наставила да се развија и по завршетку пројекта, на скупу је представљена и Декларација подршке јавно-приватном дијалогу чији се потписници обавезују да ће све заинтересоване стране благовремено бити укључене у процес увођења нових или мењања постојећих прописа. Институције ће узимати у обзир све пристигле примедбе и сугестије, прописи и документа јавних политика доносиће се уз спровођење јавне расправе, а сви нацрти закона биће јавно доступни за коментаре на сајту Владе.