Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Дигитална сарадња: трансформација влада

10 / 02 / 2020

Поред председнице Владе, Ане Брнабић, која је отворила скуп, директорке Републичког секретаријата за јавне политике, Бојане Тошић, догађају су присуствовали И представници Уједињених нација, Естоније, Немачке, Аустрије, Швајцарске, Кореје – лидери у дигитализацији, али и Албаније и Северне Македоније, земаља које са Србијом учествују у такозваној “мини-Шенген“ иницијативи.

„Од земље која није имала ни основне информације о грађанима, ни основне регистре у електронском облику, већ је све, од најосновнијих регистра грађана као што су матичне књиге, било у папирном облику – од те земље ми смо данас, у само три године, стигли до земље у којој се највећи број информација између органа јавне управе размењује електронским путем или потпуно аутоматски“, рекла је председница Владе Ана Брнабић.
“Оријентисаност ка кориснику, ефективност и ефикасност, поједностављење (процедура) и пропорционалност, безбедност и приватност, транспарентност, отвореност и доступност – све су ово изазови са којима се суочавамо, али И циљеви ка којима стремимо” – изјавила је Бојана Тошић, директорка Републичког секретаријата за јавне политике.
Најбољи одговор на наведене изазове је е-Папир – Програм Владе за поједностављење административних поступака И регулативе којим координира Републички секретаријат за јавне политике.
Директорка Рсјп-а је истакла да ће се поједностављењем административних поступака и осталих услова пословања, која подразумева дигитализацију и јавно доступну електронску базу/Регистар, доћи до бољих услова пословања, без злоупотреба и корупције, смањења трошкова и уштеде времена, а јавна управа ће постати савременија И ефикаснија.
Премијерка је најавила да ће наставком дигитализације у 2020. години, поред већ уведених електронских сервиса, бити омогућен електронски упис деце у вртиће, основне и средње школе.