Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Дигитална сарадња: трансформација влада

10 / 02 / 2020

Поред председнице Владе, Ане Брнабић, која је отворила скуп, директорке Републичког секретаријата за јавне политике, Бојане Тошић, догађају су присуствовали И представници Уједињених нација, Естоније, Немачке, Аустрије, Швајцарске, Кореје – лидери у дигитализацији, али и Албаније и Северне Македоније, земаља које са Србијом учествују у такозваној “мини-Шенген“ иницијативи.

„Од земље која није имала ни основне информације о грађанима, ни основне регистре у електронском облику, већ је све, од најосновнијих регистра грађана као што су матичне књиге, било у папирном облику – од те земље ми смо данас, у само три године, стигли до земље у којој се највећи број информација између органа јавне управе размењује електронским путем или потпуно аутоматски“, рекла је председница Владе Ана Брнабић.
“Оријентисаност ка кориснику, ефективност и ефикасност, поједностављење (процедура) и пропорционалност, безбедност и приватност, транспарентност, отвореност и доступност – све су ово изазови са којима се суочавамо, али И циљеви ка којима стремимо” – изјавила је Бојана Тошић, директорка Републичког секретаријата за јавне политике.
Најбољи одговор на наведене изазове је е-Папир – Програм Владе за поједностављење административних поступака И регулативе којим координира Републички секретаријат за јавне политике.
Директорка Рсјп-а је истакла да ће се поједностављењем административних поступака и осталих услова пословања, која подразумева дигитализацију и јавно доступну електронску базу/Регистар, доћи до бољих услова пословања, без злоупотреба и корупције, смањења трошкова и уштеде времена, а јавна управа ће постати савременија И ефикаснија.
Премијерка је најавила да ће наставком дигитализације у 2020. години, поред већ уведених електронских сервиса, бити омогућен електронски упис деце у вртиће, основне и средње школе.