Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Боље анализе за боље друштво – почиње обука државног кадра за квалитетније јавне политике

19 / 02 / 2021

Универзитети у Београду, Новом Саду и Нишу, у сарадњи са Европском унијом први пут уводе програме кратких обука из области анализе јавних политика. Првенствено су намењени онима који већ раде у државној управи, али и истраживачима, свима који желе да науче више о стратегијама и плановима, али и да у свом раду више утичу на доношење прописа.

 

Боље анализе, боље одлуке, боље друштво – том поруком Академска заједница позвала је кандидате да се до 1. марта пријаве за програме који ће им омогућити да стекну знања о јавним политикама у разним областима.

Професорка ПМФ у Новом Саду Јасна Атанасијевић наводи да предмети, којих има 20 и који се нуде на три универзитета, покривају интердисциплинарно знање и садрже теме као што су економска, социолошка, па и психолошка теорија, политиколошка теорија, право примењено на проблеме јавне управе, менаџмент у јавној управи.

Затим, како додаје, ту су квалитативне и квантитативне истраживачке методе које су потребне за анализе јавних политика, па и биг дата методе као што су машинско учење и вештачка интелигенција, које су све популарније.

Ако желимо здравији ваздух, квалитетно образовање, већи број места у вртићима да би родитељи могли да раде, важно је да креирамо квалитетне јавне политике – групе мера које ће боље уредити те области.

Директорка Републичког секретаријата за јавне политике Бојана Тошић наводи да се кроз те програме нуде одређена знања која су неопходна да би могли да одговоримо потребама савременог друштва, као проблемима и изазовима са којима се сусрећу и државе, али и сами грађани.

„Самим тим, доћи ћемо до бољих анализа, до бољих мера, до бољих одлука, а самим тим имати и боље друштво“, истиче Тошићева.

Држава која увелико спроводи реформу јавне управе, партнер је на овом пројекту, јер препознаје потребу да боље обучи кадар.

„Да би сама реформа успела, неопходно је да знања и компетенције имају не само запослени у органима јавне управе, већ и запослени у разним другим организацијама“, указује Тошићева.

Сваки предмет изводи се кроз око 20 часова
Јасна Атанасијевић каже да се сваки предмет отприлике изводи кроз око 20 часова наставе.

„Термини су прилагођени особама које раде, а ови курсеви су намењени како запосленима у јавном сектору, на свим нивоима власти, тако и запосленима у невладином сектору, па и у пословном сектору“, додаје Атанасијевићева.

Школарина за прву генерацију студената финансира се из буџета програма Еразмус плус за изградњу капацитета у високом образовању.

Подршку нашим универзитетима дају и три реномирана универзитета из ЕУ – Лајден, Париз и Лондон.