Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ИЗВРШНОГ САВЕТА ЕМИРАТА ДУБАИ РЕПУБЛИЧКОМ СЕКРЕТАРИЈАТУ ЗА ЈАВНЕ ПОЛИТИКЕ

18 / 05 / 2023

Представници делегације Извршног савета емирата Дубаи посетили су у уторак 18. маја 2023. године Републички секретаријат за јавне политике Владе Републике Србије како би разменили искуства и информације о ефикасном управљању и развоју јавних политика. Посета се одвијала у оквиру званичне посете Републици Србији, а главни циљ био је представљање надлежности Секретаријата и разговор о кључним темама.

Једна од важних тема о којој је било речи био је плански систем Републике Србије. Заменица директорке Сања Мешановић представила је плански систем РС, као и многа искуства и примере добре праксе у вези са планирањем и спровођењем планског система, као и неизоставним повезивањем са буџетом, односно изворима финансирања. Дискутовало се о томе како ефикасно организовати процес међуинституционалне сарадње, где је заменица представила процес и координацију у оквиру Акционог плана за спровођење програма Владе, као и како обезбедити добро планирање, како унапредити сарадњу између различитих нивоа власти и како осигурати да плански систем буде транспарентан и праведан.

Поред општег оквира планског система, презентовани су и Регистар за административне поступке, као важан алат у попису административних поступака, са циљем њиховог поједностављена, како за привреду, тако и за грађане. Консултације су такође биле важна тема разговора, као и анализа ефеката прописа и докумената јавних политика.
Посебно интересовање Њ.Е. Абдула Мухамед Ал-Басти – шеф делегације, исказао је по питању пружања подршке РСЈП-а предлагачима докумената јавних политика, као и оквиру за плански систем. Заменица директорке Сања Мешановић истакла је важност пружања методолошке и менторске подршке свим предлагачима и истакла значај РСЈП-а по овом питању. Шефица Одсека за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте, Јелена Мујчиновић, истакла је важност и значај Закона о планском систему и пратећих уредби и напоменула да је управо то оквир који свима даје иста права али и обавезе.

На крају је истакнута могућност и значај даље комуникације и сарадње по свим питањима.