Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Одржан први модул РеСПА Регионалне Академије на тему: „Процес креирања јавних политика заснованих на доказима“ у Новом Саду

02 / 11 / 2022

Први модул на тему: „Процес креирања јавних политика заснованих на доказима“,у организацији ReSPA, одржан је у Sheraton хотелу, у Новом Саду у периоду 18-21. октобра 2022. године. Домаћини овог догађаја су били представници Републичког секретаријата за јавне политике Републике Србије и академске заједнице Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду.

Представници академске заједнице и државни службеници представили су знања и искуства у процесу креирања јавних политика.

Полазници Регионалне Академије су били представници из Албаније, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Србије и Црне Горе.

У уводној речи, Маја Хандјиска-Трендафилова, директорка РеСПА, на отварању Регионалне Академије у Новом Саду истакла је да је инспирација за оснивање ове Академије да се искористи постојеће богато регионално знање и пракса, да се стекну ЕУ и глобални увиди у процес креирања јавних политика, као и да се даље јачају тимови и институције које се баве креирањем јавних политика.

Током првог модула учесници су били у прилици да слушају искуства Републике Србије на теме:

  • Сања Мешановић, заменица директорке Републичког секретаријата за јавне политике, представила је Акциони план за спровођење Програма Владе, као механизам који за Владу Републике Србије и државну управу представља ефикасан начин да се управља на основу чињеница и података.
  • Јелена Тодоровић, руководилац Групе за координацију АПСПВ и Огњен Богдановић, начелник Одељења за обезбеђење квалитета прописа и анализу ефеката, из Републичког секретаријата за јавне политике, представили су анализу ефеката јавних политика Републике Србије на примерима из праксе.
  • Светлана Аксентијевић, начелник Одељења за економске анализе, из Републичког секретаријата за јавне политике, представила је показатеље учинка јавних политика и начин на који се користе у процесу извештавања о праћењу ефеката спровођења јавних политика.
  • Маријана Батак, виши саветник Одељења за подршку планирању јавних политика, из Републичког секретаријата за јавне политике, представила је Закон о планском систему Републике Србије, разлоге и резултате успостављања новог планског система, као и изазове у примени Закона.

Предавања су одржали:

  • Др Јасна Атанасијевић, професорка Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду, представила је академску перспективу о поступку креирања јавних политика, као и елементе и сегменте главних фаза процеса креирања јавних политика, и то: (1) дефинисање проблема и постављање агенде; (2) формулације и усвајања јавних политика, (3) спровођење и (4) евалуацију јавних политика.
  • Др Зорана Лужанин и др Андреја Тепавчевић, професорке Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду, представиле су како се употребљавају подаци и која методологија прикупљања података се користи у процесу креирања и мерења спровођења јавних политика.

Наредни модул је планиран да се одржи у Црној Гори.

Током трајања Академије учеснике је примио Председник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић, и објаснио главне принципе планирања и спровођења јавних политика у Војводини и новине у процесу доношења одлука које су уведене у последњих шест година.